Hoewel omwonenden er bezwaar tegen hebben, zijn de twee grootste coalitiepartijen (D66 en VVD) blij met de nota van uitgangspunten voor de transformatie van de Bovenkerkerweg 2-8 van kantoor naar woonfunctie.  De nota wordt woensdag door de gemeenteraad behandeld.

Deze nota, die de voorwaarden aangeeft waarbinnen de ontwikkelaars mogen ontwikkelen binnen het plangebied volgt op de integrale gebiedsvisie die al in de vorige raadsperiode is vastgesteld, zeggen de twee. Overigens zal de rest van de coalitie zich er wel bij aansluiten (PvdA en Goed voor Amstelveen).

Focus

De gemeenteraad vroeg destijds het college bij het maken van de nota de focus te leggen op de kwaliteit van de leefomgeving en op het betrekken van de omwonenden bij het tot stand komen van de nota. Dat is gebeurd, volgens D66 en VVD. Die ontkennen niet dat de plannen voor de gebiedsontwikkeling bij de omwonenden de afgelopen jaren voor veel onrust hebben gezorgd en velen hun zorgen deelden op verschillende bijeenkomsten. Maar nu is alles volgens VVD en D66 opgelost. “In de nota van uitgangspunten is zo veel mogelijk rekening gehouden met de bezwaren en wensen van omwonenden.”

 Hoogbouw

De bezwaarden waren onder meer tegen de hoogbouw en vreesden verkeersdruk op de Bovenkerkerweg. VVD-raadslid Jet Smit wenst zich aan het coalitieakkoord te houden. “Wij hebben daarin nadrukkelijk laten vastleggen dat er grote terughoudendheid moet worden betracht bij het vaststellen van bouwhoogte en bouwvolume bij dit project, en wij zien dat nu gelukkig grotendeels terug in deze nota van uitgangspunten.” Overigens beseft zij wel dat ‘sommige omwonenden’ moeite zullen blijven houden met de kaders uit de nota.

 Starters en Senioren

De gemeente zegt dat zij nog steeds staat voor de grote opgave het woningtekort terug te dringen. Jet Smit: “Aangezien er weinig grond beschikbaar is binnen de gemeentegrenzen om nieuwe wijken te ontwikkelen zal er gekeken moeten worden naar een zo efficiënt mogelijk gebruik van de bestaande ruimte zonder al te veel te verdichten, dat vraagt een zorgvuldige aanpak”

Volgens de twee fracties leent de ‘Bovenkerkerwegzone’ zich hier goed voor. De oude kantoorpanden gaan plaats maken voor nieuwe woningen. Bij de ontwikkeling van het gebied wordt volgens de gemeente vooral ingezet op het realiseren van woningen voor starters en senioren. D66-raadslid Tawros Aslanjan: “Starters krijgen op deze manier een kans om in te stappen in de woningmarkt en het bouwen voor ouderen brengt hopelijk de zeer gewenste doorstroming op gang. De ruime beschikbaarheid van openbaar vervoer maakt deze locatie ook goed geschikt voor deze doelgroepen.”

Groen

Een keerzijde van dit soort binnenstedelijke bouw is dat het groen en daarmee de leefbaarheid onder druk kan komen te staan. De fracties van D66 en de VVD hebben in 2020 daarom de motie Groennorm ingediend, die unaniem door de raad is aangenomen. “Bij de transformatie van de Bovenkerkerwegzone moet de bestaande kwantiteit van het groen gerespecteerd worden en daar waar nodig de kwaliteit verbeterd worden in het plangebied’ zegt Tawros Aslanjan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.