De gemeente wil hoe dan ook in Kronenburg voor studenten bouwen, al vernietigde de Raad van State (RvS) het bestemmingsplan dat de gemeenteraad daarvoor had vastgesteld. Dat bleek in een gesprek dat ambtenaren en de wethouder Floor Gordon woensdag met raadsleden voerden.

Om Kronenburg te ‘redden’ en aan te sluiten bij het er naast gelegen Uilenstede, desnoods met een iets aangepast plan, is een stevige politieke lobby nodig.

Inspectie

Dat zei ook Gordon die avond. De RvS vernietigde het plan van de gemeente omdat hij geen Verklaring van Geen Bezwaar van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had en het proces was aangespannen door de daaronder vallende Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het vond dat de minister nadrukkelijk moest verklaren geen bezwaar te maken op grond van het de woningbouw onder aanvliegroutes van Schiphol beperkende LIB (Luchthavenindelingbesluit Schiphol).

Hotel

Intussen gaat de gemeente ervan uit dat de bouw van 4000 studentenkamers, waarvan 1580 in een ‘short stay’ hotel, er komt, al is daar de nodige politieke druk in Den Haag voor nodig. Ambtenaren presenteerden woensdag het gemeentelijke plan en projectontwikkelaars en een architect hoe zij dat dachten in de vullen. Zij willen er volgens het plan van de gemeente een woon- en werkwijk van maken, nu kantoren leeg staan of in het gunstigste geval al zijn omgebouwd tot hotels. “Mega veel functies” zei architect Daan Font Freide, die voor Van der Valk Investments werkt. Een gebied met uitsluitend kantoren, zoals het vroeger was, is nu onhaalbaar. Joop Breed, projectmanager van Zadelhoff en de Maarssen Groep wil er 400 woningen en kleine bedrijfsruimten bouwen. Zij hebben er nu units voor Oekraïense vluchtelingen gerealiseerd, omdat de studentenkamers door het vonnis van de RvS minstens worden uitgesteld. Van afstel wil de gemeente niet weten, hooguit van aanpassing.

Ervaring

Los van dat hotel wordt een Student Experience gebouwd met ruim 400 kamers gebouwd, waarvoor al vóór het bestemmingsplan door de gemeenteraad werd vastgesteld, vergunning was gegeven. “Ik ben de enige die een vergunning heeft”, zei projectontwikkelaars Johan Verweij in het raadsgesprek. Maar ook hij wordt beperkt. Zijn Studentenhotel mag er volgens het LIB niet komen, omdat men er hooguit zes maanden mag verblijven. En Verweij wil dat studenten er maximaal een jaar kunnen blijven. Hij is al naar Den Haag geweest om erover te klagen. Studenten mogen er wel een half, maar niet een heel jaar wonen, blijkbaar. Met andere grondeigenaren heeft hij intussen goed contact. “We zijn allemaal collega’s.” Volgens Gordon openbaart zich in Kronenburg de wet van de remmende voorsprong. De gemeenteraad heeft er al een bestemmingsplan voor, maar dat was aanleiding voor het ILT een proces daartegen aan te spannen. “Politieke steun blijft nodig richting Rijk uit de regio”, zei ze.

Nieuw besluit

De gemeenteraad moet van de RvS een nieuw besluit nemen, maar de bedoeling is dat dan wel door het ministerie wordt gehonoreerd. De gemeente wil inzetten op maatwerk binnen de bestaande NOVEX Schiphol wetgeving, een omgevingsvisie die – na overleg van de minister met de Provincie – de leefomgeving rond de luchthaven wil verbeteren. Zowel wonen als vliegen heeft te maken met mensen, zei Gordon. “Maar de elfduizend mensen onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan zijn wel inwoners van Amstelveen.” Alleen redt de gemeente als een soort David tegen Goliath het niet, besefte zij. Maar andere partijen, zoals Provincie en andere in de regio, moeten het plan volop steunen. “Als het lang gaat duren, neemt misschien hun enthousiasme af”, waarschuwde raadslid Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen. Gordon vindt dat de gemeente voordat het bestemmingsplan op tafel lag teveel ‘zoete broodjes’ heeft gebakken. Zij is niet van plan dat in de toekomst te doen. Die studenten moet wat haar betreft in Kronenburg komen. “Wij gaan hier gewoon me door.” Daarvoor is naar haar mening het bestaande plan het beste. “Maar wij willen graag wijzigen.”

Foto: Tijdelijke opvang in Kronenburg

2 REACTIES

  1. Het aantal m.n. buitenlandse studenten neemt in de regio behoorlijk toe. Deze brengen behoorlijk wat werkgelegenheid met zich, maar hier is alles al propvol.
    Gordon schijnt dit prachtig te vinden, maar waarom wordt er niet een lobby opgezet om hbo’s en universiteiten in leegstroomgebieden op te zetten?
    Een win win situatie lijkt mij. Hier krijgen we wat meer lucht en daar wat meer economische voorspoed.

  2. Blijkbaar heeft Mw. Gordon (inderdaad D666) wat moeite om een besluit van de Raad van State (de hoogste algemene bestuursrechter van het land) te accepteren. What else is new.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.