Gastgemeente voor de Nationale Boomfeestdag is volgend jaar Amstelveen. Dat maakte Albert Verlinde op die in Noord-Brabantse boomkwekerijgemeente Zundert woensdag bekend gemaakt. Daar vierde men de 65ste editie van die feestdag. Overigens plantten duizenden kinderen van basisscholen in heel Nederland een boom bij hen in de buurt.

Verlinden is voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Nationale Boomfeestdag. De gemeente Amstelveen en de Stichting Nationale Boomfeestdag verzorgen volgend jaar dus de Nationale Viering. Daarbij wordt tot genoegen van wethouder Floor Gordon (Groen en Duurzaamheid) gekeken naar de wensen van de gemeente en de educatieve invulling van een nog te bepalen thema.

Dijkgraaf

In Zundert staken onder meer de Commissaris van de Koning en de Dijkgraaf van het Waterschap tijdens de Nationale Boomfeestdag de handen uit de mouwen bij het planten. De Nationale Viering van de Boomfeestdag vond in Zundert plaats op het duurzame bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT).

Gemeente Zundert is trots dat ze in 2022 gastgemeente voor de Nationale Viering van de Boomfeestdag mocht zijn. De boomteeltsector is een belangrijke sector in de lokale en regionale economie. De gemeente staat in binnen- en buitenland bekend om haar boomteeltsector: van kwekerijen tot handelaren en transportbedrijven. Ongetwijfeld betrekt Amstelveen volgend jaar de bloemenveiling, het handelscentrum voor bloemen, planten en boomkwekerijproducten (waaronder tuinplanten), alsmede Groenport Aalsmeer, waarbij zij is aangesloten, bij de viering. Het thema van dit jaar ‘(met) Bomen werken!‘ paste ook goed bij BCT. De branche is enorm gebaat bij het promoten van de sierteeltsector onder jongeren, die schreeuwt op personeel, niet alleen op kwekerijen, maar bijvoorbeeld ook in de verkoop, export en logistiek.

400 leerlingen

Terwijl ruim vierhonderd leerlingen van basisscholen uit gemeente Zundert en het aangrenzende Stad Hoogstraten (België) druk bezig waren met workshops over bossen, bodem, water, leefbare toekomst en de boomkwekerij werd tijdens de netwerklunch van de genodigden door Albert Verlinde bekend gemaakt welke gemeente in 2023 de gast mag zijngemeente. Wethouder Economie en Duurzaamheid Ralph Bogers van gemeente Zundert gaf symbolisch het stokje over aan Wethouder zijn collega Floor Gordon uit Amstelveen (foto). Zij werkt onder meer via haar portefeuilles Groen en duurzaamheid aan een gezonde leefomgeving en natuur- en milieueducatie. Elk jaar vindt de Nationale Viering Boomfeestdag in één gemeente in Nederland plaats. Iedere gemeente kan zich daarvoor aanmelden. Dat deed Amstelveen dus. De Raad van Toezicht van Stichting Nationale Boomfeestdag kiest vervolgens de gemeente waar de Nationale Viering wordt gehouden. De criteria daarvoor zijn te vinden op https://www.boomfeestdag.nl/over-ons/soorten-vieringen. Gemeenten kunnen zich aanmelden via:info@boomfeestdag.nl.

65 jaar

Staatsbosbeheer richtte in 1957 de Boomfeestdag op. Op 10 april 1957 werd de eerste editie, toen nog Boomplantdag geheten, georganiseerd. In dat jaar plantten 1.600 leerlingen in Apeldoorn enkele honderden bomen. Sinds die tijd is de Boomfeestdag uitgegroeid tot een fenomeen en planten er elk jaar 100.000 kinderen zo’n 200.000 bomen en struiken. Er zijn inmiddels in die 65 jaar door zo’n 5 miljoen ruim 13 miljoen bomen geplant. Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in aanraking brengen met bomen en bossen om hen zo inzicht over de natuur bij brengen. Zij ontdekken volgens de stichting door het planten van een boom dat ze zelf heel laagdrempelig iets kunnen doen voor beter klimaat en voor een gezondere leefomgeving. ‘Het stimuleert hen om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur.’

Natuureducatie

Veel scholen, BSO’s en Natuur- en Milieucentra organiseren rondom de Nationale Boomfeestdag een themaweek over bomen en bossen. Leerlingen planten niet alleen bomen, ze krijgen ook les uit de Bomenmap van Stichting Nationale Boomfeestdag, maken doe-opdrachten op het schoolplein of gaan met de boswachter op excursie in een park of in het bos. In iedere gemeente wordt de Nationale Viering Boomfeestdag zo ingevuld dat het past bij de lokale situatie.

2 REACTIES

  1. Moeten mijn buurman en ik van onze Floor ook niet een vetleren natuurmedaille krijgen, want wij hebben onze omgewaaide schuttingen vervangen door hagen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.