D66-gemeenteraadslid Tawros Aslanjan (foto) maakt zich zorgen over Amstelveense ondernemers, die naar zijn mening – na corona – met een nieuwe klap hebben te maken door hogere energieprijzen en de inflatie. Hij is zelf ondernemer en heeft B&W schriftelijke vragen gesteld.

Volgens hem gelden de problemen zeker voor ondernemers die terugvorderingen krijgen wegens een te hoge bijdrage uit het coronasteunfonds. D66 wil dat de gemeente lokale ondernemers blijft steunen.

Hoge kosten

Aslanjan vraagt namens coalitiepartij D66 aan B&W hoeveel ondernemers in zwaar weer zitten of het komende jaar daarin terecht dreigen te komen (ook wegens gebrek aan personeel, materialen en hogere productiekosten). “Is het college bereid dit goed te volgen en de Raad hierover op de hoogte te houden?” vraagt D66. Het raadslid zegt dat veel ondernemers het juist van de komende feestmaanden moeten hebben, maar dat de inflatie roet in het eten gooit. “Veel ondernemers hebben het nu al zwaar en zien op tegen de laatste maanden van 2022. Voor hen stijgen de kosten van bijvoorbeeld energie, die niet altijd één op één terug te vertalen naar de klant. Ondernemers moeten hierdoor zelf het verlies pakken, terwijl velen door de coronamaatregelen al flink hebben ingeteerd op de eigen reserves.”

Coulance

Dat de ondernemers nu weer op eigen benen moeten staan, omdat alle coronasteunmaatregelen zijn per 1 oktober zijn beëindigd, vindt D66 zorgelijk. Volgens Aslanjan meldden ondernemers bij de partij dat zij steeds meer moeite hebben met het (verplicht) terugbetalen van deze coronasteunmaatregelen. “Om deze ondernemers goed te laten beginnen aan het komende jaar, roepen wij het college op om coulant te zijn bij het terugvorderen van steunmaatregelen”, zegt Aslanjan, die graag maatwerk van de gemeente ziet. “Veel ondernemers voelen nog de naweeën van de coronacrisis en worden nu opnieuw geconfronteerd met financiële zorgen.”

Schuldhulpverlening

Aslanjan verwacht dat de komende tijd meer ondernemers in de knel raken en wil dat de lokale overheid goed volgt hoe het Amstelveense ondernemers financieel vergaat. Volgens hem hebben ondernemers door de coronacrisis schulden opgebouwd en kloppen velen van hen bij gemeentelijke schuldhulpverlening aan. “Ik wil van het college weten of het bereid is deze groep ondernemers ruimhartig toe te laten tot de schuldhulpverlening, zodat men zo snel mogelijk uit de problemen is.”

Corona

Het raadslid wil van B&W weten hoeveel ondernemers de coronaregelingen aanvroegen en hoeveel daarvan toe- dan wel afgewezen zijn. En welk aantal van de toegewezen kredieten die nu moeten terugbetalen. “Is het college bereid deze ondernemers een coulante behandeling te bieden bij het betalen van belastingen en het aflossen van coronasteunmaatregelen?” vraagt D66. Anders vallen zij van de regen in de drup, voegt Aslanjan er aan toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.