De acties voor ontbijt, dat vele schoolkinderen moeten missen, is nauwelijks geweest of D66 in de gemeenteraad wil zich alweer onderscheiden door een gezonde lunch op scholen te vergen.

En die lunch moet voor iedereen gelijk zijn, geeft de politieke partij aan. Het voorstel van de zich als ‘onderwijspartij’ profilerend D66 wordt op 9 november door de gemeenteraad besproken. Natuurlijk is heel de coalitie het ermee eens, want daartoe behoort ook D66.

Gezond ontbijt

Voor een goede ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen gezond eten en voldoende bewegen, stelt de partij opnieuw vast. Maar als ouders onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om hun kinderen een gezonde leefstijl te bieden of wanneer kinderen leven in een huishouden met onvoldoende geld is dat volgens haar niet vanzelfsprekend. “Dit laatste is de laatste tijd door de hoge inflatie en energieprijzen steeds meer aan de orde. Hierdoor hebben steeds meer Amstelveense huishoudens zorgen over hun koopkrachtontwikkeling en ervaren steeds meer huishoudens armoede. In lijn met landelijke ontwikkelingen, maakt dit dat steeds meer kinderen zonder gezond ontbijt of lunch naar school gaan. Met als gevolg dat kinderen gezondheidsklachten ontwikkelen en op school kampen met concentratie en leerproblemen.”

Gelijke kansen

D66 zegt een voorstel ter verbetering erover te hebben uitgewerkt om scholen, uiteraard op gemeentelijke kosten, te helpen gezonde schoollunches aan te bieden. “Wij willen investeren in gelijke kansen voor kinderen en vinden dat niks de ontwikkeling van kinderen in de weg mag staan”, zegt raadslid Saloua Chaara (foto). Volgens haar is állang wetenschappelijk bewezen dat een gezonde schoollunch, vooral in combinatie met beweegonderwijs, een positief effect heeft op de gezondheid van kinderen. Zij vindt het de hoogste tijd dat de gemeente er werk van maakt.

Keuze

Overigens hebben de scholen in het voorstel van D66 een vrije keus de gezonde lunch wel of niet aan te bieden. Chaara: “Toen wij dit voorstel in voorbereiding hadden, heb ik hier er met een aantal Amstelveense scholen over gesproken. Ik wilde weten of hier behoefte aan is en zo ja wat scholen belangrijk vinden. Ik hoorde vooral positieve reacties over de gezonde schoollunch, maar ook heel terechte woorden over angst voor extra werkdruk. Scholen kwamen zelf met allerlei suggesties voor initiatieven die in hun ogen uitvoerbaar, betaalbaar én tegen een minimale of lage extra belasting van leraren kunnen worden uitgevoerd. Zoals zelfsmeerlunches, het uitbreiden van het initiatief ‘TommyTomato’ of het via school verstrekken van voedselbonnen aan ouders die dit nodig hebben. Met deze bonnen kunnen minder draagkrachtige ouders zelf een gezonde lunch aanschaffen voor hun kind.” D66 zegt te willen dat de gemeente de initiatieven van de scholen steunt bij de uitwerking en die ook betaalt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.