Een moeder had voor haar zoon geklaagd over een naar haar mening onveilige fietsroute voor haar zoon van haar huis aan Westhove naar de basisschool De Triangel om Westwijk. Daarom fietsten verkeerswethouder Herbert Raat, Ben Westendorp van de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en een ambtenaar van de gemeentelijke afdeling Verkeer die maandagmorgen vroeg met moeder Mariëlle en haar zoon Benjamin (8).

Zij zagen op die manier welke knelpunten zij op dit moment tegenkomen op het gebied van verkeersveiligheid. Het was de eerste keer dat op deze manier een schouw van een fietsroute van en naar school is gehouden.

Eerste keer

Raat heeft na de zomervakantie ouders en jongeren opgeroepen fietsroutes aan te dragen waarvan zij menen dat er verbeteringen mogelijk zijn op het gebied van verkeersveiligheid. Hierop zijn ruim twintig meldingen binnengekomen. De komende periode fietst de wethouder vaker me op routes die door betrokken Amstelveners zijn aangedragen, zegt hij.

Verbeteringen

Volgens hem heeft deze eerste schouw bewezen dat er soms verkeerstechnisch verbeteringen mogelijk zijn, zoals door het toevoegen van verkeersborden en het verbeteren van de zichtbaarheid van zebrapaden. Maar dat ook het gedrag van verkeersdeelnemers een belangrijk aandachtspunt is. “Met VVN is afgesproken dat zij na elke schouw hun bevindingen en aandachtspunten op papier zetten. Dit gaan we vervolgens met de afdeling Verkeer verder uitwerken. Gedragsbeïnvloeding zal een belangrijk onderdeel vormen. We zagen verkeersdeelnemers die tegen de richting in rijden, niet goed opletten of geen richting aangeven. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. In de praktijk bleek ook dat sommige expats onvoldoende op de hoogte zijn van de verkeersregels. Met dit alles gaan we aan de slag.”

Handhaving

De wethouder denkt dat ook handhaving een belangrijke rol kan spelen om de verkeersveiligheid te vergroten. “Zeker op piekmomenten zoals in de ochtend kan de aanwezigheid van handhavers op straat van toegevoegde waarde zijn. Zij kunnen de verkeersdeelnemers aanwijzingen geven en zo de verkeerssituatie in goede banen leiden. In de prioriteitenstelling van de afdeling handhaving krijgt verkeersveiligheid wat mij betreft een prominentere plek. Hiernaast moeten verkeer en verkeersveiligheid een belangrijke randvoorwaarde zijn bij de ontwikkeling van nieuwe woningen. Amstelveen breidt uit, maar de infrastructuur moet dit wel aankunnen.”

Knelpunten

Moeder en zoon Benjamin hebben maandagochtend laten zien hoe een gemiddelde ochtend verloopt. Zo rijden fietsers in de omgeving van De Triangel, Karel Eykman School en Westwijkplein veelvuldig in tegengestelde richting op fietspaden waar dit niet mag. Ze heeft ook punten aangewezen waar het verkeerstechnisch beter kan, zoals drukke kruispunten waar fietsers, voetgangers, automobilisten en bussen samenkomen. De afdeling Verkeer gaat naar aanleiding van de schouw en de bevindingen vanuit VVN naar deze punten kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.