Omdat duurzaamheid volgens oud-minister en wetenschapper Ronald Plasterk de nieuwe ‘heiligheid’ is, hebben B&W een vierde versie van een plan daarvoor vastgesteld. Het heet ‘Plan voor de Energietransitie, Circulaire economie en Klimaatadaptatie 4.0’ (PLECK 4.0 Amstelveen). Daar staat in welke ‘duurzame’ doelen er zijn en wat de gemeente jaarlijks doet om die te behalen. Ook wordt de balans opgemaakt over hoe duurzaam Amstelveen op dit moment is en wat de inspanningen kwalitatief en kwantitatief opleveren.

Voor energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie wordt er in het plan gekeken naar de volgende jaren. Volgens de wethouder voor Duurzaamheid, Floor Gordon (D66) gaat de gemeente door op de ingeslagen weg en wil met wat energietransitie betreft die sneller lopen.

Buurtuitvoeringsplannen

Zij zegt dat de vraag van inwoners om hulp bij energie besparen op het ogenblik groot is, vandaar komend jaar veel projecten rond energiebesparing starten. “Daarnaast blijven we inwoners en ondernemers ondersteunen met subsidie en advies.”

 Er is een aantal maanden terug een verduurzamingsplan gemaakt voor de Zeestratenbuurt. Men gaat nu door met die plannen op buurtniveau. “Hierbij is stevige samenwerking met deze buurten essentieel”, zegt Gordon. De kerngroep van bewoners uit de Zeestratenbuurt praat met de gemeente en wil volgens haar verdere stappen ondernemen om collectief op te trekken in de verduurzaming van woningen.

De actualiteit

Mensen die in energiearmoede leven hebben een te laag inkomen om hun hoge energierekening te betalen. Voor energiearmoede pakt de gemeente energiebesparing op verschillende niveaus aan, zegt zij. Volgens haar werkt zij aan drie activiteiten: Inkomensondersteuning, energiebesparing (gericht op woningen) en bewustwording van het energieverbruik.

Door de gestegen energieprijzen is er ook enorme stijging van subsidieaanvragen. Het gemeentelijke subsidiefonds Energiebesparing is bijna verdubbeld tot € 420.000 (was € 220.000).

 Klimaataanpassing

Sinds 2020 wordt de stad ingericht om met het veranderende klimaat te kunnen omgaan. De gemeente volgt daarin de wetenschappers die beweren dat alleen de mens er de oorzaak van is. Daarom gaat zij samen met
woningcorporatie Eigen Haard huurders bewust maken en aanmoedigen ‘actie te nemen’. Ook start een voorlichtingscampagne rondom de voorbeeldtuin in Keizer Karelpark.

De drie pijlers

PLECK 4.0 omvat dus energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie. Einddoel van de energietransitie is dat de stad in 2040 ‘alle energie die we in Amstelveen gebruiken afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen.’ De gemeentelijke organisatie wil al in 2030 CO₂ uitstootvrij zijn.

In een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt en is er (bijna) geen afval. Nl

Het doel van de klimaatadaptatie is de stad zo in te richten dat met het veranderende klimaat kan worden omgegaan. “In 2050 zal heel Amstelveen klimaat-robuust ingericht zijn”, zegt de gemeente. In de praktijk gaat het om: wateroverlast, droogte, hitte en waterveiligheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.