Van 10 oktober tot en met maart knapt het Amsterdamse Bos veertien bruggen daar op, waaronder langs de Amstelveense Poel. Het ‘rondje Poel’ kan daardoor tijdelijk niet worden gelopen en ook bij andere locaties zijn paden tijdelijk gesloten. Amsterdam investeert in het in het wegwerken van het achterstallig onderhoud in het Bos de komende jaren ongeveer € 10 miljoen. Daarvan is meer dan € 2 miljoen euro beschikbaar voor het op orde brengen van bruggen in het Bos.

De werkzaamheden zijn over meerdere jaren verspreid, zodat het Bos toegankelijk blijft. In oktober start Amsterdam met het op orde maken van de bruggen rondom De Poel en de eilanden Meerzicht. De paden in die gebieden zullen daardoor tijdelijk niet toegankelijk zijn. Voor wandelaars en fietsers staan omleidingen ter plekke aangegeven.

 Veertien

Veertien bruggen worden opgeknapt, waarvan vijf aan de Amstelveense Poel, zes bij de Meerzicht eilanden in het noorden van het Bos, één bij het Bostheater, één in het Schinkelbos en één in het gebied van de grote grazers (in de buurt van evenemententerrein ‘Land van Bosse’ bij de parkeerplaats Dagrecreatie).

 Dekdelen vervangen
De bruggen worden schoon gemaakt en de beschadigde dekdelen door nieuwe vervangen. Ook worden beschadigde leuningonderdelen gerepareerd of vervangen, waarvoor men azobé hout wordt gebruikt, met FSC keurmerk en verf in de oorspronkelijke kleur om het kenmerkende beeld van de bruggen te behouden.

Afsluiting
Beginnen wordt op 10 oktober langs De Poel, met de brug tussen de Amstelveense Poel en de Kleine Poel (brug 1542). Daarna gaat men verder in oostwaartse richting. Als er gewerkt wordt aan de bruggen in de buurt van de Urbanuskerk (nummers 1543 en 1523) is het pad aan de zuidzijde van De Poel afgesloten. Dat gaat weer open als men naar het oosten verder gaat met brug 1525. Het pad aan de oostzijde van De Poel wordt dan afgesloten. De afsluitingen worden ter plaatse aangegeven met hekken en tijdelijke borden. “Ook als er wordt gewerkt aan de andere bruggen zullen we paden tijdelijk moeten afsluiten”, zegt de leiding van het Amsterdamse Bos. “De afsluitingen kondigen we aan op de website (https://www.amsterdamsebos.nl/werkinuitvoering/) en via Facebook.”

Meerjarig groot onderhoud
De werkzaamheden zijn onderdeel van een meerjarige aanpak van gemeente Amsterdam om achterstallig onderhoud weg te werken en de verbetering van onder meer paden en het renoveren bruggen omvat. Sinds 2020 zijn al een twintigtal bruggen gerenoveerd. Ook in 2022 en 2023 gaan men bij het Bos hiermee door. De volgende onderhoudsperiode gaat van start in september 2023. Op https://www.amsterdamsebos.nl/werkinuitvoering/ staat een overzicht van de onderhoudswerkzaamheden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.