Volkomen buiten de media kreeg de Voedselbank woensdag bezoek van wethouder Marijn van Ballegooijen. Hij bracht het nieuws dat die organisatie een preventieve extra gemeentelijke subsidie van tienduizend euro in aanloop naar de winter krijgt. Een stijging van het aantal bezoekers wordt daar namelijk verwacht wegens de explosief gestegen energiekosten. Ook is er een afname in de giften aan de Voedselbank.

“Het geld is bedoeld om de pakketten op peil te houden en aan te vullen met vers voedsel”, zegt Marijn van Ballegooijen.

Vinger aan de pols

Naar zijn mening nemen de zorgen over de stijgende energierekening nemen alsmaar toe. “Daarom houden we een vinger aan de pols in de samenleving, onder meer bij de Voedselbank en ons Financieel Café voor bewoners met vragen over toeslagen.” Ook hij maakt naar zijn zeggen zich grote zorgen over de problemen die veelal nog niet worden gezien. “Pas als het spaargeld op is en de eindafrekening komt, wordt duidelijk hoe veel mensen er in de problemen zitten.”

Het Rijk neemt maatregelen om de forse stijging van de energierekening te compenseren. In aanvulling hierop stelt de gemeente alles in het werk om inwoners een helpende hand te bieden. “Maar het eerlijke verhaal is dat demogelijkheden van de gemeente beperkt zijn. We hebben geen invloed op inkomens, stijgende energiekosten en inflatie”, zegt Van Ballegooijen.

Energietoeslag

Amstelveen koos ervoor de inkomensgrens voor uitbetaling van de energietoeslag op 130 % van de toepasselijke bijstandsnorm te leggen. Dat is tien procent hoger dan het wettelijk minimum. “Op deze manier komt een grotere groep inwoners in aanmerking voor de energietoeslag”, zegt de wethouder.

Amstelveen heeft ook een noodfonds om inwoners te helpen die te maken krijgen met onoverkomelijke energierekeningen. Inwoners die al financiële problemen hadden en bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening zitten, kunnen wegens de energielasten hun schuldeisers soms niet meer betalen. Met behulp van bijzondere bijstand biedt de gemeente maatwerk in deze situaties, zodat het schuldhulpverleningstraject kan worden voortgezet.

Foto: Wethouder met vrijwilligsters Voedselbank

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.