Sportwethouder Herbert Raat opende donderdag officieel her eerste beweegplein bij Panta Rhei. Het was door een bijdrage van gemeente en Rotaryclub Amstelveen-Amstel tot stand gekomen, die hadden samengewerkt met de school en AmstelveenSport. Het is de bedoeling dat in elke wijk zo’n plein komt, waaraan senioren en junioren in de openbare ruimte naar hartenlust kunnen bewegen, vertelde een manager van AmstelveenSport. Maar of er voldoende geld voor kan worden uitgetrokken is een begrotingszaak, zei de wethouder.

En de begroting staat door alle tegenslagen van dit moment ook in het rijke Amstelveen toch wel onder druk, waarschuwde Raat.

Attribuut

Intussen juicht hij het plan toe. Hij opende het beweegplein, waar alles is te vinden om te bewegen, door een bal te werpen naar jongeren die klaar stonden om te gaan basketballen. Maar ook ringen vindt men er en alle mogelijke attributen om te bewegen en de sporten. Het is gratis en openbaar. “Want wij willen Amstelveners aan het bewegen krijgen”, zei het sportbedrijf. Daar was de sportwethouder het van harte me eens. Het beweegplein is een voorstel van de VVD’er Bas Zwart en de SP’ster Wil Roode. “Zo zie je maar wat door rechts en links bereikt kan worden,” grapte Raat.

Gymlessen

AmstelveenSport hoopt dat beweegpleinen in de gymlassen op scholen ook een plaats krijgen. En elk geval bij Panta Rhei is dat zo.

Leerlingen van deze school waren aanwezig en kregen er die middag gelijk hun eerste les. Het Beweegplein is opgebouwd volgens het  Athletic Skills Model (ASM). Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd ontwikkelingsmodel voor alle bewegers. De structuur brengt kwaliteit in een veelzijdige ontwikkeling. Veelzijdig bewegen is belangrijk voor de fitheid, vitaliteit en gezondheid en is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. Het ASM streeft naar het optimaal ontwikkelen van motorische vaardigheden waarbij de tien grondvormen van bewegen centraal staan. Deze grondvormen zijn gezamenlijk belangrijk voor een optimale motorische ontwikkeling voor iedereen en bovenal is het goed voor een gezonder leven met minder blessures, minder uitval en meer plezier voor elke beweger of sporter.

Elk niveau

Een Beweegplein biedt dus voor elke leeftijd en elk niveau de mogelijkheden om op een leuke manier vaardig in bewegen te worden. Volgens AmstelveenSport moet in sommige wijken een nieuw plein worden aangelegd, maar elders kunnen bestaande school- en speelpleinen aangepast worden zodat ze voldoen aan de ASM-gedachte. Iedereen uit de wijk is welkom om het Beweegplein te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat het Beweegplein bij Panta Rhei optimaal wordt ingezet en al AmstelveenSport het opnemen in het sport- en bewegingsprogramma. De buurtsportcoaches zullen wekelijks op het beweegplein voor diverse doelgroepen activiteiten verzorgen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.