De provincie Noord-Holland stelt € 1,9 miljoen subsidie beschikbaar voor projecten die de natuur en het landschap van de Amstelscheg versterken, het groengebied tussen stedelijke gebieden van Amstelveen en Amsterdam-Zuidoost. Ook projecten die het gebied beter toegankelijk en beleefbaar maken, kunnen van 10 oktober af subsidie aanvragen.

Het historische polderlandschap is ontstaan rond de veenrivieren die door het gebied slingeren. De Amstel loopt door tot in de stad Amsterdam en vormt een gewaardeerde recreatieve uitvalsroute.

Ronde Hoep

Ook polder de Ronde Hoep met zijn unieke stervormige verkavelingspatroon is onderdeel van de Amstelscheg. Eind vorig jaar is de Amstelscheg door de inwoners van de provincie verkozen tot het meest bijzondere landschap van Noord-Holland. Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) zegt dat de Amstelscheg een bijzonder historisch landschap is, dat Noord-Hollanders een prachtige plek van relatieve rust biedt. “Deze groene parel in het sterk verstedelijkte gebied rondom Amsterdam willen we koesteren en waar het kan nog mooier maken.”

Landschapsontwikkeling

Niet alleen overheden en terreinbeheerders, ook lokale organisaties die zich inzetten voor natuur, recreatie of cultuurhistorie in de Amstelscheg kunnen tot 1 april voor hun project subsidie aanvragen. Het geld moet worden besteed aan fysieke maatregelen die natuur en landschap versterken of beter toegankelijk maken, door bijvoorbeeld aanleg van vaar-, fiets- of wandelverbindingen of andere recreatieve voorzieningen. De subsidie bedraagt tot 75% van de kosten met een maximum van € 150.000. De subsidieregeling ‘Landschapsontwikkeling Amstelscheg NH 2022’ wordt gepubliceerd in het subsidieloket op de website van de provincie (www.noord-holland.nl). De regeling is opengesteld van 10 oktober tot en met 31 maart.

 Samenwerking

De Amstelscheg is in de provinciale omgevingsverordening benoemd als Bijzonder Provinciaal Landschap. De komende jaren werkt Noord-Holland samen met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gebiedspartijen om dit landschap ook voor de toekomst te behouden. Dat doet de provincie met een actualisatie van het gebiedsperspectief Amstelscheg uit 2011 en een uitvoeringsprogramma.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.