Voor wie vrijwilliger is (of dat wil worden) en ‘kwetsbare’ cliënten heeft, organiseert welzijnsorganisatie Participe Amstelland een gratis training op de maandagen 20 en 27 juni en 11 juli in De Meent aan Orion 3. Hoe laat die begint is onduidelijk en mogen de media niet weten. “Het begintijdstip laat ik weten als mensen zich inschrijven”, zegt Inge Verhaar van de organisatie.

Als men als vrijwilliger te maken heeft met ‘kwetsbare’ cliënten, die lichamelijk of psychisch achteruitgaan, betekent die gesteldheid een extra probleem, is de redenering. ‘Vaak ook speelt verlies van dierbaren een rol.’

Vergeetachtigheid

Symptomen van de kwetsbare cliënten kunnen volgens Participe bijvoorbeeld vergeetachtigheid, eenzaamheid en somberheid zijn. De organisatie voegt er aan toe dat het omgaan met zulke cliënten speciale vaardigheden van de hulpgever vraagt.

De training is bestemd voor vrijwilligers die aan beschikken over eigenschappen als invoelend vermogen en goed kunnen luisteren. Zij zijn betrokken bij deze cliënten, maar willen ook voldoende de eigen grenzen kunnen bewaken. “Het zou helpen de juiste tools aangereikt te krijgen om met de problematiek van deze kwetsbare cliënten (nog beter) om te kunnen gaan”, zegt Participe verder.

Speciale training
Participe Amstelland en de Vrijwilligerscentrale, die tegenwoordig achter de naam ‘Amstelveenvoorelkaar’ schuil gaat, zeggen het belangrijk te vinden hun vrijwilligers ‘voor te bereiden, te begeleiden en te ondersteunen in het contact met kwetsbare cliënten.” Vandaar dus de speciale training, die wordt gegeven door
‘een ervaren trainer’. In drie dagdelen behandelt die diverse onderwerpen, als de positie en rol van de (vrijwillige) hulpgever, gespreksvaardigheden, omgaan met ‘afstand en nabijheid’ en het stellen en bewaken van grenzen.

Voorwaarden
Deelnemers moeten minimaal twee uur per week beschikbaar zijn of al werkzaam als vrijwilliger. Wegens de subsidiëring is het nodig dat men zich van tevoren aanmeldt bij Inge Veraar van Participe Amstelland via 06 22691437 of i.veraar@participe.nu . Enige ervaring met de ondersteuning van kwetsbare cliënten is prettig, maar geen voorwaarde, zegt de organisatie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.