Het totale aantal hypotheekaanvragen steeg in het eerste kwartaal met bijna de helft in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dit is vooral het gevolg van een zeer sterke stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+117 procent) en woningverbetering (+101 procent). Dat blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker.

Explosief, noemt de Amstelveense franchisenemer Chris der Salm van de Hypotheker die stijging. “Dit komt vooral voort uit de ruime verdubbeling van het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek”, zegt hij.

Oversluiten

Volgens hem hebben veel woningbezitters hun hypotheek overgesloten om nog te kunnen profiteren van de lagere hypotheekrente. Het oversluiten is sinds januari aan een snelle opmars bezig, constateert hij. “De hypotheekrente ligt inmiddels een procentpunt hoger en we verwachten dat de rente in de komende tijd nog verder zal stijgen. Ook zijn veel woningbezitters bezig met het verbouwen of verduurzamen van hun woning. Zeker nu de energieprijzen zo enorm hoog zijn, verwachten we dat deze trend zich zal doorzetten. Toch hebben ook deze woningbezitters nu last van de snel stijgende hypotheekrente, ook het oversluiten of verbouwen wordt duurder.”

Aankoop

Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is slechts licht gedaald (-0,3 procent). Tot nu toe ziet het er niet naar uit dat de huizenmarkt afkoelt. De schaarste aan betaalbare woningen blijft hoog, waardoor de huizenprijzen dit jaar naar verwachting opnieuw met gemiddeld 12,5 procent zullen stijgen.

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het eerste kwartaal van 2022 zeer licht gedaald met 0,3 procent. Deze daling is veel minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2021, toen deze 17 procent bedroeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning was in het eerste kwartaal nog maar 39 procent, een jaar eerder 57 procent.

Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg in het afgelopen kwartaal van 312.000 naar 336.000 euro (8 procent). Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is zelfs sprake van een toename van 16 procent. De grootste stijging van gemiddelde hypotheekbedrag is in het afgelopen jaar zichtbaar in de provincies Limburg (+16 procent), Zeeland (+15 procent), Drenthe en Noord-Holland (beiden +12 procent). De meest bescheiden stijging is te zien in Zuid-Holland (+4 procent) en Overijssel (+6 procent).

Voorsorteren

Op dit moment is bijna een derde (32 procent) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters, een jaar geleden was dit nog 21 procent. Veel huizenbezitters sorteerden voor op de verwachting dat de hypotheekrente ging stijgen. Zo wilden zij op de valreep profiteren van een lagere hypotheekrente.

Sinds begin dit jaar is inderdaad sprake van een aanzienlijke rentestijging. Zo is bij de 10-jaars rente met Nationale Hypotheek Garantie sprake van een stijging van 1,11 procent begin januari naar 2,15 procent eind maart: een stijging van ruim één procent. De sterkste stijging van het aantal oversluiters doet zich voor in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (+127 procent). Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is verdubbeld (+101 procent) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Hier is de grootste stijging zichtbaar onder 55-plussers (+105 procent), gevolgd door de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar (+101 procent).

Bekijk hier de infographic van de Hypotheek Index Q1 2022.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.