Dit jaar verschijnt het boek ‘Hoop en Wanhoop – oral history’ van historicus Bart Wallet  over de Joodse geschiedenis in Amstelveen. Er wordt door de auteur nog naar beeldmateriaal gevraagd, dat Amstelveners kunnen sturen naar historie@amstelveen.nl . Het boek is een initiatief van stichting Amstelveen Oranje. Ook andere bijdragen aan het boek zijn welkom.

Wallet, schrijver en wetenschappelijk onderzoeker en docent aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, pakte het onderzoek recent weer op, na een pauze van twee jaar als gevolg van gesloten archieven.

Florerend

Vorige week sprak hij op het raadhuis over de stand van zaken van het onderzoek en de beoogde publicatie met Hugo van der Kooij van stichting Amstelveen Oranje, wethouder Herbert Raat (monumenten en erfgoed) en burgemeester Tjapko Poppens.

“Als gemeente dragen we graag bij aan het onderzoek naar de florerende Joodse gemeenschap in onze gemeente”, zegt Raat. “Het onderzoek vordert en naar verwachting is het boek dit najaar klaar. Om het boek te illustreren vraagt Wallet echter de hulp van Amstelveen. Willen Amstelveners een bijdrage leveren aan het boek of hebben zij beeldmateriaal dat betrekking heeft op de lokale Joodse gemeenschap, dan horen wij dat graag.”

 Joodse feesten

Daarmee ondersteunt hij dus de oproep van de gemeente. Iedereen die beeldmateriaal heeft dat een licht werpt op de Joodse gemeenschap in Amstelveen tussen 1930 en 1970 is van harte op dat te delen. In de gebruikelijke beeldbanken zit voldoende algemeen fotomateriaal met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog, maar nauwelijks materiaal over specifiek Joodse situaties. De gemeente is in het bijzonder op zoek naar het persoonlijke perspectief zoals familiefoto’s, maar ook foto’s van de synagogen, joodse feesten en activiteiten zijn zeer welkom. Al het aangeleverde beeldmateriaal wordt gescand, de originele stukken blijven in het bezit van de eigenaar.

Onderzoek

Historicus Wallet doet wetenschappelijk onderzoek naar het Joodse verleden van Amstelveen. Het is de bedoeling dat het boek ‘Hoop en Wanhoop – oral history’ deze geschiedenis toont en de relevantie daarvan voor de huidige veelkleurige samenleving. Het onderzoek bestaat uit drie tijdsfases: De jaren 30, de oorlogsperiode en de wederopbouwfase (1945-1960). In de recente Joodse geschiedenis is Amstelveen een bijzonder verhaal, zegt de gemeente. Tot op de dag van vandaag is Amstelveen een van de zeldzame plaatsen in Nederland waar het aantal Joden groeit en waar een divers, bloeiend Joods leven is te vinden. Dit onderzoek wil de geschiedenis daarvan traceren.

Foto (vlnr): Wallet, Poppens, Van der Kooij, Raat en Willemijn Paijmans (beleidsadviseur gemeente)

1 COMMENT

  1. Besteedt de gemeente olv de wethouder H&L (Hobby & Lobby) ook zo veel tijd en geld aan de vele andere (al of niet florerende) etnische, nationale, culturele en religieuze gemeenschappen in Amstelveen, zoals de Turken, Marokkanen, Nederlands-Indiërs, Japanners, Indiërs, Chinezen, e.v.a.? Evenwichtigheid is geboden. De gemeente mag immers geen groeperingen begunstigen boven andere.

    Het boek moet nog worden geschreven maar toch zijn al de burgemeester, een wethouder en een voorlichtingsambtenaar voor deze sessie opgetrommeld. Was één archivaris niet voldoende?

    (Ik dacht: Kom, laat ik maar weer eens een knuppel in dit gezapige hoenderhok gooien.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.