De nieuwe gemeenteraad omvat meer vrouwen dan de vorige. Het zijn er zestien van de 37, zodat er voor de heren nog 21 zetels overbleven. Procentueel levert GroenLinks de meeste vrouwen (75%). De fractievoorzitter is een man, Lennart de Looze. Maar daar blijft het bij. Stieneke Kruijer, Ilika Polderman en (nieuwkomer) Fatumo Mahamed Farah zijn de vrouwen, met wie hij geacht wordt te werken (foto).

De fractie, die trouwens één zetel verloor, hoopt dat Amstelveen in haar ogen over vier jaar beter voorstaat. En dan volgt haar voornamelijk oude verlanglijstje.

Jongste

“De woningcrisis moet een heel eind opgelost zijn. In de wedstrijd om van het gas af te gaan moet Amstelveen een voorloper zijn geworden”, geeft GroenLinks als haar verlangens te kennen. “Álle Amstelveners moeten weer voelen dat de gemeente er voor ze is.” Daarvoor gaat de fractie zich “voor 125% inzetten”, belooft De Looze, die er van overtuigd lijkt dat Amstelveen van de inzet van zijn fractie iets gaat merken. Hij wordt met zijn 26 jaar de jongste fractievoorzitter in de gemeenteraad.

Glunderen

De Looze geeft toe dat hij erg staat te glunderen op de foto van de nieuwe fractie. Dat blijkt samen te hangen met zijn trots over wat naar zijn idee GroenLinks in de vorige vier jaar heeft bereikt als grootste oppositiepartij, al kon hij niet voorkomen een zetel (20% van de fractie) te moeten inleveren. In de nieuwe fractie ziet hij een “prachtige mix van ervaring en nieuwe energie, met mensen die enorm betrokken zijn bij woningbouw, klimaat, sport, jeugdzorg en diversiteit.” De Looze: “Als dat je cluppie is, ja, dan glunder je.”

Vluchtelingen

Veel kiezers blijken een voorkeurstem te hebben uitgebracht op is Fatumo Mahamed Farah, die zegt zich te willen inzetten voor meer inclusie en meer diversiteit. “Grote woorden, maar ik bedoel dat iedere Amstelvener meetelt en erbij hoort”, zegt ze. “Arm of rijk, vrouw of man, ras-Amstelvener of nieuwe Amstelvener. En dan heb ik nog niet eens genoemd dat Amstelveen ook op de middellange termijn werk moet maken van de huisvesting van vluchtelingen. De gemeente kan daarin het verschil maken. En daar wil ik me hard voor maken.”

De Looze zou overigens zelf graag zien dat zijn partij in het college van B&W plaatsneemt, zoals in Amsterdam. “Dat is goed voor de balans in het beleid. Wij willen graag verantwoordelijkheid dragen”, zegt hij.

Foto vlnr: Polderman. De Looze, Kruijer en Mahamed Farak

2 COMMENTS

  1. Sja. Mooie sier maken omdat ie meeste vrouwen heeft? Vorige periode was dat bij bba. Toen had je daar geen artikel aangewijd, Johan.

  2. Wat maakt mij nou die vrouwen uit . Het gaat er om wie de meeste resultaten bereikt, maar iedereen blijft maar fanatiek zijn eigen toko beschermen, terwijl gezien de belangen, PvdA, SP ,GL en wat lokalen op het gebied van wonen veel gemeenschappelijks hebben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.