Op het Stadsplein is donderdag de markering onthuld die de weg wijst naar drie historische routes. De wandelroute door het Oude Dorp en Keizer Karelpark en die door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium zijn opeenvolgend in 2020 en 2021 geplaatst. De derde route die loopt door Bovenkerk en Westwijk is vanaf volgende week gereed. Op dit moment plaatst de gemeente de acht bijbehorende panelen.

Elke route heeft een eigen thema en kleur. Dit is terug te zien op de markering die is geplaatst op het Stadsplein.

Anekdotes

De markering moet het publiek dat op het plein verblijft, enthousiasmeren om de stadshistorie te ontdekken. “Via de acht informatiepanelen die elke route telt, komt de historie op deze plekken tot leven”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten en erfgoed). “Op deze manier leren inwoners hun eigen buurt op een andere manier kennen of kunnen zij op een leerzame ontdekkingstocht door andere buurten in de stad. Dit draagt bij aan de verbondenheid die je voelt met je eigen leefomgeving. De routes zijn samen met erfgoedpartijen, wijkplatforms en inwoners gemaakt die hun verhalen en anekdotes hebben gedeeld.”

Bovenkerk en Westwijk

De derde historische route verbindt Bovenkerk en Westwijk met elkaar en vertelt over hoe een moderne woonstructuur is opgezet met behoud van historische patronen. Het geschetste contrast tussen het voormalige, overwegend agrarische gebruik van het polderlandschap en de grootschalige woonwijken die hier later zijn gebouwd, heeft geleid tot de titel van deze derde route: ‘Oude normen, Nieuwe waarden’. De route start bij het voormalige station Bovenkerk en voert vervolgens langs de Noorddammerlaan en de Legmeerdijk. Via de Legmeerdijk komt de route aan in Westwijk en loopt via het winkelcentrum en de J.C. van Hattumweg naar de Bovenkerkerweg.

Digitaal op Visit Amstelveen

De eerste twee routes door het Oude Dorp en Keizer Karelpark en door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium zijn ook online te ‘wandelen’ via de website Visit Amstelveen, www.visitamstelveen.com/nl/HistorischeRoutesAmstelveen. De derde route door Bovenkerk en Westwijk wordt hieraan toegevoegd, zodra alle acht informatiepanelen geplaatst zijn. Dat zal uiterlijk vrijdag 18 maart zijn.

Achtergrondroutes

In opdracht van de gemeente zijn de historische routes ontwikkeld door Stichting Museum zonder Muren, onder leiding van Daniël Metz. Hij wordt hierbij bijgestaan door vormgever en beeldend kunstenaar Eva DeCarlo. Het doel van de historische routes is om de kennis van de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat onder de inwoners te vergroten. Via een QR-code op de informatiepanelen is achterliggende informatie in het Nederlands en Engels op te vragen, evenals extra beeldmateriaal. Bij eventuele uitbreiding van het routenetwerk in de toekomst kan de markering uitgebreid en aangevuld worden.

11 REACTIES

  • Nee app, tot nu toe was er in Amstelveen op dat soort gebieden niets en vergeleken bij Amsterdam waren we een aanfluiting. Ondanks dat ik het op vele gebieden het voor 100% met hem oneens ben , heeft hij toch een beginnetje gemaakt, evenals met het openbaar maken van het fotoarchief. Dit hoort er gewoon bij.
   Ga voor de lol eens kijken wat ze allemaal in Amsterdam voor iedereen digitaal toegankelijk hebben gemaakt voor iedereen. Gewoon archief Amsterdam intypen en dan verder gaan.
   Het enige wat ik nog mis, dat Amstelveen al die sites ergens op een rijtje heeft gezet, zodat je van daaruit weer makkelijk verder kan.

 1. Ik hoop dat er nog veel van die routes volgen. Alleen ik vind de nadruk wel erg op architectuur liggen. Waarom ook niet wat soc geschiedenis , verluchtigt met oude foto’s en verhalen van oude Amstelveners. (Fotoarchief wat ook aardig vorm begint te krijgen) Doe ook wat fietsroutes en/of haak aan bij bestaande LAW’s of fietsroutes. In zo’n site kun je genoeg kwijt.
  In het buitengebied valt ook nog genoeg te zien.

 2. Ik heb niets tegen die historische wandelroutes, plakkaten, tegels en archieven. Zij vormen een mooie taak voor historische verenigingen, commissies en werkgroepen.

  Voor de wethouder van H&L (Hobby en Lobby) dienen zij echter als afleiding van gewichtiger zaken waaraan hij minder plezier beleeft.

  Terwijl Raat het verleden koestert, verwaarloost hij het heden en laat hij de toekomst van het centrum van deze sstad vernietigen.

  • Ik heb niets tegen die historische wandelroutes, plakkaten, tegels en archieven. Zij vormen een mooie taak voor historische verenigingen, commissies en werkgroepen.

   Voor de wethouder van H&L (Hobby en Lobby) dienen zij echter als afleiding van gewichtiger zaken waaraan hij minder plezier beleeft.

   Terwijl Raat het verleden koestert, verwaarloost hij het heden en laat hij de toekomst van het centrum van deze sstad vernietigen.
   Correctie: Stad.

   • Beste App, al die verenigingen ,werkgroepen enz. doen dat ook, alleen B&W en de raad initiëren en verstrekken de subsidies en aangezien Raat dat in zijn portefeuille heeft vind ik het heel normaal dat hij zich er mee bemoeit. Jij ergert je aan het feit dat hij elk grammetje PR er uit peurt ( doe ik ook vaak), maar aan de andere kant wordt het zo wel op de kaart gezet. Bij mij kwam ook de wethouder van onderwijs op school. Dat is toch logisch.

 3. Frank, je hebt het over ‘een grammetje PR’ die Herbert Raat (VVD) peurt uit iedere aanleiding om maar niet deze stad te hoeven besturen.

  ‘Mag ik antwoorden met een homerisch hoongelach’?

  Behalve plakkaten en tegels heeft Raat ook Handhaving, Stadshart en A9 in zijn portefeuille. Allemaal verwaarloosde puinhoop en permanente vernietiging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.