Alle politieke partijen vinden dat de gemeente miljoenen met uittrekken voor sport. Niemand van degenen die namens elf van de twaalf partijen in het verkiezingsdebat in P60 daarover met veel woorden een mening trachten te vertolken sprak dat tegen. 50Plus was er niet, de andere woordvoerders deden aan een bepaalde sport. Raadsleden voerden het zogeheten debat of zij in de gemeenteraad zaten, wat vooral daaruit bleek dat soms de stelling waren vergeten die presentator Matthijs Groenewoud van RTV Amstelveen aan hen voorlegde. Maar dat had geen invloed op het politieke lesje dat zij opdreunden.

Eigenlijk vertelde Corrie van Hugten, uitvindster van het rolstoeldansen, de verslaggever voor het begin van de uitzending van de lokale omroep het meest interessante van de avond. Namelijk dat het rolstoelstoeldansen tussen cultuur en sport wordt heen en weer gerold.

RTVA

Maar die kwestie kwam niet aan de orde. Het debat was een initiatief van AmstelveenSport (AS), maar werd verder geregeld door RTVA. Het bleef bij wat de politiek ervan dacht, vertegenwoordigers van sportverenigingen, waarvan er volgens directeur Heleen Ketwich Verschuur van AS 253 in Amstelveen zijn, kregen niet het woord.

Noch het vorige week gehouden debat voor NH Nieuws en AAN!, noch dat in P60 leverde enig nieuws op. Nou ja dat bewegen geen hobby, maar een eerste levensbehoefte is. En of bewegen en georganiseerd of ongeorganiseerd sporten hetzelfde zijn, daarover leken de meningen te verschillen. Maar dat is alleen in verkiezingstijd, want eenmaal in de gemeenteraad bedraagt het percentage van de B&W-voorstellen waarover men het eens is weer 95%. Al betoogde Diana Julio voordat de show begon dat de wegen waarlangs men dan tot een eensgezinde standpunt komt wel degelijk verschillen. Maar daar heeft de kiezer geen enkele interesse voor. Het resultaat telt alleen voor hem.

BVNL

Nieuwkomer onder de partijen BVNL, volgens de vertegenwoordiger daarvan een echte ondernemerspartij, betoogde dat bij een volgende pandemie alle sportfaciliteiten wel open moeten blijven, iets wat niet gemeentelijk maar landelijk wordt geregeld. En Wil Roode van de SP vond doorlopend dat de gemeente te weinig betaalt. Zij wilde niet alleen minima gratis laten zwemmen en andere porten bedrijven, aar alle jongeren. En het zwembad, inclusief het buitenbad, moet van haar partij het hele jaar open blijven. De PvdA vond wel dat sportfaciliteiten toegankelijk voor iedereen moeten zijn, maar dat is naar de mening van die club iets anders het ook voor degenen d8ie het best kunnen betalen kosteloos maken. Die mening deelde bijvoorbeeld AVA.  Het geld zou trouwens van de gemeente moeten komen, want veel verenigingen staan er financieel ook niet rooskleurig voor, zei AVA-fractievoorzitter Michel Becker.

Sportstad

En dan was er de mening over de Sportstad Amstelveen. Die staat nu landelijk op de achtste plaats, maar moet weer de eerste worden, vonden sommige partijen. Het gaat hen dus blijkbaar om topsport. PvdA, GroenLinks, ChruistenUnie en SP zagen daar niets in. Die voelen meer voor breedtesport. Iedereen moet me kunnen doen. Maar dat was weer tegen het zere been van GroenLinks, die wilde dat zelfs een homoteam en een LHBTI+-team in de sportwereld. Dat zou die gewenste inclusie steunen, maar volgens D66 is het daar juist me in strijd. Zij kreeg steun van de VVD.

Het bleef bij babbelen, zoals wij dat van de lokale politiek gewend zijn. En de score blijft waarschijnlijk rond die 95% hangen. In dat licht kan men zich afvragen waarom al die debatten en die campagnes nodig zijn. Nou ja, traditie. Meer niet.

5 COMMENTS

 1. Wat een zinloze teksten kwamen er uit bij de partijen, totaal niet duidelijk voor de mensen die nog moeten gaan kiezen, wat een onkunde bij de meeste, niet je huiswerk maken als je een spreekbeurt krijgt!

  • Geef dan eens voorbeelden van die onkunde en kom zelf dan eens met een zinvolle opmerking, want dit blog wordt veel gelezen door raadsleden en misschien nemen ze van jou wel een slim en doordacht ideetje over.

 2. Ik heb het niet gezien, maar ik zou denken dat elk ander onderwerp dan sport interessanter was geweest om over te debatteren.

   • Sport is nou niet bepaald een politieke splijtzwam. Anders gezegd, iedereen is het in grote lijnen wel met elkaar eens zoals ook blijkt uit het artikel.

    En voor dat je gaat vragen naar voorbeelden van politiek gezien wat meer brisante onderwerpen. Denk aan woningbouw, subsidiebeleid, lokale lasten, hoogbouw in Amstelveen, bewonersparticipatie etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.