Niet alleen omdat alle burgers en media werden geweerd, was de jongste (en laatste) vergadering van de nu bestaande gemeenteraad opmerkelijk. Wethouder Herbert Raat (VVD) vindt de kwalificatie ook slaan op wat coalitiepartij PvdA bij monde van raadslid Arnout van den Bosch zei. Die wilde kennelijk net als in Amsterdam een college van GroenLinks, SP en PvdA.  “Kneiterlinks”, zoals Van den Bosch het met kennelijke instemming noemde.    

“Gaan we de kneiterlinkse weg van Amsterdam op of blijft Amstelveen liberaal”, vraagt Raat zich op zijn persoonlijke website af.

Kernwaarden

Hij wijst er op dat zijn VVD al vele jaren de grootste partij in de gemeente is. “Dit betekent dat we een aantal kernwaarden altijd overeind houden. Allereerst natuurlijk dat de financiën op orde zijn, duidelijke keuzes maken en niet de rekening automatisch bij inwoners en ondernemers leggen.” In Amsterdam kan men zien hoe het uitpakt als links de kas beheert, zegt hij.  “Net zolang het onderhoud van bijvoorbeeld de kades of het Amsterdamse Bos uitstellen tot de boel letterlijk in elkaar stort. Je kunt het vergelijken met geen onderhoud plegen aan je huis, omdat je liever drie keer per jaar op vakantie wilt. Kortom, vooral korte termijn politiek en de ellende doorschuiven naar je opvolgers.”

Basis
Een ander belangrijk verschil met links Amsterdam is volgens Raat dat B&W van Amstelveen andere uitgangspunten hebben op sociaal en economisch gebied. Dat is de basis van de  VVD en PvdA-samenwerking, zegt hij. Ver van het ‘kneiterlinkse’ gemeentebestuur, dat blijkbaar Van den Bosch nu voorstaat, tekende de PvdA destijds bij het kruisje om zich bij de coalitie te scharen. Naar de mening van Raat heeft Frans Timmermans, oud PvdA-kamerlid en nu Eurocommissaris, heeft het in 2012 goed onder woorden gebracht, tien hij zei:  ‘De basis van onze verzorgingsstaat is gebaseerd op twee pijlers. De mogelijkheid van sociale stijging van mensen aan de onderkant van de samenleving en het bieden van zekerheid over de eigen positie en vooruitzichten van de middenklasse.’

Dubbeltje

Een dubbeltje moet nu eenmaal de kans krijgen een kwartje te worden, vindt de wethouder, die eraan herinnert dat de PvdA veertig jaar geleden de middenklasse nog wat te bieden had, zoals een premie A-B-C-D-koopwoning. “Nu krijgt men van links vooral de zekerheid dat men levenslang huur moet betalen aan de woningcorporatie, bestuurd door vaak een (linkse) bestuurselite die zelf uiteraard in een koopwoning woont. En mocht je door hard werken wat meer gaan verdienen, dan moet er kennelijk genivelleerd worden. De oud-PvdA-partijvoorzitter Spekman vond zelfs dat nivelleren een feest is.”

Het is volgens Herbert Raat belangrijk dat Amstelveen een liberale gemeente blijft, met een plek voor alle inkomensgroepen en leeftijden.” Een gemeente waar het kind van de heftruckchauffeur naast het kind van de burgemeester in de klas zit, zegt hij letterlijk. “En dat er ruimte blijft voor de ruggengraat van de samenleving; de middenklasse en ondernemers. Want zij betalen uiteindelijk het sociale beleid voor mensen die in de knel zitten.”

Volgens hem gaat het dus bij de verkiezingen om de keuze of men een ‘kneiterlinks’ Amstelveen of een sociaal-liberaal Amstelveen wil.

12 COMMENTS

 1. De kernwaarden van de VVD zijn volstrekt niet liberaal. Deze zijn in zijn dorpspompdenken gewoon feodaal. Alles moet gegroepeerd zijn rondom de lokale heer, hijzelf in dit geval. Ik moet zeggen dat hem dat aardig is gelukt, maar zelfs een ééncellige moet inzien dat hier na een bewind van 10 jaar de democratie niet mee gediend is.
  In een goed functionerende democratie is het altijd funest als steeds 1 partij aan de macht is. In andere steden was dat vroeger de PvdA en in het zuiden het CDA. Iedereen die zijn geschiedenis een beetje kent ,weet tot wat voor corruptie en vriendjespolitiek dat heeft gelijk.
  Wel op dat niveau begint de VVD alhier aardig zijn sporen te verdienen.

 2. Herbert Raat doet zo heerlijk aan vervalsing van feiten en onterecht verwijten…de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet!
  Links is in Amsterdam zonder VVD is pas sinds 2018 actief. Daarvoor was de VVD echt jaaaaaaarenlang in het college daar.

  Ik heb de VVD Amsterdam voor 2018 toen ze meebestuurden NOOOOOOOIT gehoord over de kades en het onderhoud. En het is juist toen dat dat noodzakelijk was. Wethouders Eric van den Burg, Eric Wiebes en Geert Dales, Pieter Litjens. Zij gingen over onder meer de NoordZuidlijn, maar ook soms over verkeer en vervoer, ruimtelijke ordening etc. Kortom zij hadden best iet in de melk te brokkelen over het onderhoud van de wegen, straten en kades van Amsterdam. Maar deden zij dat als VVD’ers?

  Kortom prietpraat van Herbert, de VVD Amsterdam is net zo verantwoordelijk, die kades waren echt niet een probleem van alleen na 2018 qua onderhoud, dat probleem is iets van tientallen jaren inclusief VVD-verantwoordelijkheid!

  De heftruckchaffeur is wel dankzij het beleid van Herbert Raat en de VVD niet echt meer te vinden nu en straks, want de woningen zijn onbetaalbaar. Kortom dit is echt propagandaretoriek.

  En inderdaad feodaal een wethouder die het normaal vindt om maar liefst 16 jaar (of zelfs meer?) wethouder te zijn; dat maakt dat macht gaat corrumperen maar Herbert Raat ziet dat als ‘ervaring dat telt’.

  • Als we op die toer gaan, dan moeten we ook wel even toevoegen dat bijvoorbeeld de PvdA al meer dan 75 jaar onafgebroken in het college van Amsterdam zit. Soms met bijna absolute meerderheid en met de politieke sluwheid om de hoofdpijndossiers aan coalitiepartners te ‘gunnen’ en zelf mooi weer te spelen.

   • Dit klopt niet. In de periode 2014-2018 zat de PvdA NIET in het College van B&W van Amsterdam. Toen bestuurden D66, VVD en SP de hoofdstad. De PvdA speelt vandaag een veel mindere rol dan eerst; tot 2014 waren ze inderdaad heel belangrijk.

 3. Laat niemand vergeten dat wij die brede open verkeersgoot A9 en de permanente vernietiging van ons centrum aan de VVD te danken hebben. Een enorm verkeersplein in het midden van de stad is wel een passend monument voor deze VVD-wethouder.

 4. .. plus een verwaarloosd Stadshart vol gemiste kansen, scooters die tussen spelende kinderen en wandelende bezoekers scheuren, een totale anarchie en chaos van overal neergeplempte fietsen en scooters, soms tot ín de winkelingangen, en overal afval, sigarettenpeuken en kauwgum op straat.

  Liberalisme betekent vrijheid ten koste van anderen.

 5. Je wil geen kneiterlinks college, maar je citeert in het zelfde artikel wel Frans Timmermans (gruwel) en je spreekt over een sociaal-liberaal Amstelveen. Het tekent de spagaat en bewijst andermaal hoe de VVD naar links is opgeschoven in weerwil van wat de VVD nu juist probeert aan te tonen. Het is verkiezingstaal natuurlijk, maar onbedoeld bevestigt de wethouder wel precies het tegenovergestelde, namelijk dat een stem op de VVD en stem op D66 is.

 6. Sja, door het fijne beleid van de oa. de VVD staan nu die voormalige premiewoningen te koop voor > €500.000, wat ook door een middeninkomen niet valt op te hoesten. Dat is het resultaat van de laisser faire politiek van de liberalen. Dat vergeet meneer Raat te citeren uit zijn sprookjesboek van de vrije markt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.