Tot 18 maart is in Villa Randwijck (Margaretha van Clevepark 10) een expositie van de fotografe Petra van Velzen (1972) te zien tijdens de openingsuren van het wijkcentrum. De expositie is geopend door Fred Chevalking, actief bestuurslid van ADC (Amstelveens Diversiteit Café), dat met name voor de LHBTI+-gemeenschap opkomt.

Petra van Velzen bracht bij de opening speciaal haar fotoprojecten Love Spectrum (over diversiteit in de liefde) en Gender Free Zone (over genderdiversiteit) en haar spectaculaire portretten van drag queens onder de aandacht.

Niet binair

Gender Free Zone is een onderzoek naar genderdiversiteit. Seks is volgens Van Velzen niet binair, iets voor man en vrouw, maar een continuüm van ‘oneindig veel variaties’. Haar serie portretten in Gender Free Zone bestaat dan ook uit portretten van mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Zij zegt: “Gender Free Zone toont de vele verschijningsvormen in het genderspectrum en de schoonheid daarvan. Het zijn portretten van androgynemensen, transvrouwen, transmannen, crossdressers, travestieten, mannen op hakken, female impersonators, drag kings, dragqueens, gender queers, en alle variaties onder de brede paraplu van genderdiversiteit.”

Valentijn

Haar Love Spectrum is een fotoverhaalboek over uiteenlopende liefdesrelaties, waaraan ook schrijver Manon Brinkman meewerkte. Het eerste exemplaar daarvan werd uitgereikt op Valentijnsdag 2019 aan Ellie Lust en de gelijknamige expositie werd geopend door Lars Boering, Managing Director van World Press Photo Foundation. Volgens ADC ontdekten Van Velsen en Brinkman in het ‘enorme spectrum aan relatievormen’ dat liefde de grote verbindende factor is. Maar zij ontdekten ook dat mensen in deze 21e eeuw nog onbegrip uiten voor elkaars liefdeskeuzes. En daarin wordt in Villa Randwijck nu een podium geboden aan de diversiteit.

Zestien relaties

Love Spectrum belicht zestien liefdesrelaties, waaronder het heterostel dat vijftig jaar gelukkig getrouwd is en de polyamoreuze relatie die minimaal drie mensen met elkaar verbindt. Maar ook homoseksuele, biseksuele en lesbische relaties komen aan de orde. Petra van Velzen Petra van Velzen is volgens ADC iemand die van puurheid en eerlijkheid houdt. “In het werk van de fotografe herkennen we een liefdevolle blik naar haar modellen. Ze toont als het ware de mooie kant van de werkelijkheid. De portretten die zij maakt, zijn van het soort die je aan het denken zetten over de vraag: ‘wat is het verhaal van deze persoon?’. In haar artist statement lezen we “Mijn werk richt zich vooral op portretfotografie. Ik ben gefascineerd door het bijzondere van ieder mens, en voel me aangetrokken door mensen met een verhaal. In de fotostudio ben ik, met passie voor esthetiek, steeds op zoek naar de meest indringende manier om een persoon in beeld te brengen. Ik toon mijn modellen graag op een krachtige manier in een geënsceneerde setting. Een terugkerend thema in mijn werk is diversiteit.” www.villarandwijck.nl. Informatie: welkom@villarandwijck.nl van 06 – 2042 098

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.