Wat GroenLinks, met instemming van de SP, woensdag een ‘vernietigend rapport’ noemde over het woonbeleid, viel voor D66 wel mee. De rekenkamercommissie van de gemeenteraad was tot de conclusie gekomen dat niet concreet kan worden nagegaan of de doelstellingen van het beleid worden gehaald. Het betekent dat héél het in een zogeheten ‘woonagenda’ vastgelegde beleid niet deugt, vond GroenLinks. Er moet volgens de partij een nieuwe woonagenda komen, maar dat waren alle andere fracties het niet mee eens.

Eigenlijk staat er in het rapport alleen dat de cijfertjes ontbreken om een analyse te maken van het woonbeleid, vond raadslid Aslanjan van D66. Hij keerde zich woensdag tegen de motie van GroenLinks. Overigens ging de raad wel unaniem, zij het dus om verschillende redenen, akkoord met het rapport.

Onzin

Maar van aanpassing van de woonagenda, zoals GroenLinks en (mede-indiener van de motie) SP wilden, is tot nu toe geen sprake. Tal van uitgangspunten van het in de woonagenda vastgelegde beleid sluiten niet aan bij de problematiek, vindt GroenLinks. “De motie werd door andere partijen niet gesteund, vooral omdat zij de verkiezingen af willen wachten alvorens de woonagenda te herzien”, zegt de partij, die dat – naar fractievoorzitter Lennert de Looze het uitdrukt – ‘klinkklare onzin’ vindt. “Wat de rekenkamer onderzocht, heeft helemaal niks met de politiek te maken, maar is gebaseerd op objectieve feiten, waar wij als raad direct mee aan de slag moeten gaan en waarmee we het huidige beleid moeten aanpassen.”

Coalitie

De bestaande woonagenda is opgesteld door een uit VVD, D66 en PvdA bestaand college van B&W en biedt volgens GroenLinks al jaren geen ruimte voor het bouwen van sociale woningen, betaalbare en kwalitatieve koopwoningen en ouderenwoningen. Maar VVD en D66 vonden woensdag het geluid van GroenLinks een oud liedje. “De plaat blijft hangen, koop eens een nieuwe platenspeler”, adviseerde de VVD de partij.

Inderdaad zijn GL en SP al jaren voor méér sociale woningbouw en briesen zij als keer op keer geen enkele tot die categorie behorende woning uit nieuwe bouwprojecten komt. “In de woonagenda wordt voornamelijk ingezet op doorstroming van de zogenoemde scheefwoners en er worden vanwege dit beleid al jaren geen extra sociale woningen toegevoegd. Uit het rekenkameronderzoek blijkt duidelijk dat er tot 2025 minstens 1.320 extra sociale woningen toegevoegd moeten worden. Ook is feitelijk onderbouwd dat de groep die nu goedkoop scheef woont minstens even groot is als de groep die nu te duur scheef woont,” zegt GroenLinks, dat in de motie teksten uit het rapport had geciteerd.

‘Betaalbaar’

GroenLinks constateert ook dat uit de bestaande woonagenda het beleid voortvloeit dat € 363.000 als bovengrens moet worden genomen voor een ‘ betaalbaar’ appartement, waarvoor overigens zonder fors eigen geld van de koper geen hypotheek van te krijgen. Maar de partij voert vooral aan dat in de woonagenda geen minimaal aantal slaapkamers of hoeveelheid vierkante meters is opgenomen. “Uit het onderzoek van de rekenkamercommissie blijkt dat de grootste vraag is naar woningen tussen de 279.000 en 409.000 euro en dat de meeste vraag is naar woningen met minstens twee slaapkamers voor gezinnen. De afgelopen jaren is vooral gefocust op veel te kleine appartementen van 40-50 m2 in het vastgestelde middeldure huur- en koopsegment (huur 700-1100 euro, koop max 363000 euro).” De fractie stelt voorts vast dat uit het rekenkameronderzoek een overaanbod aan veel te kleine woningen blijkt. “Zelfs ontwikkelaars geven aan dat we op dit moment voor leegstand in de toekomst bouwen.” De Looze: “Bijvoorbeeld in de nieuwe Bankrastoren vindt men allemaal dure appartementen, als je het per vierkante meter bekijkt. En die staat voor de helft leeg.”

Ouderen

Twaalf procent van de ouderen geeft volgens het rekenkameronderzoek aan dat hun woning te groot is en dit vooral ouderen zijn in een koopwoning. “Ouderen willen graag naar een betaalbare levensloopbestendige woning verhuizen, maar deze woningen met een betaalbare prijs, zijn niet beschikbaar”, zegt GroenLinks.  “De vraag naar betaalbare seniorenwoningen zal door de vergrijzing alleen maar toenemen.”

De partij heeft dus al jarenlang tegen het in de woonagenda vastgelegde beleid gestemd en tegen alle bouwprojecten die in de raad zijn gepasseerd. “Omdat we wisten dat dit beleid geen oplossing is voor de wooncrisis”, zegt raadslid Cheimaa Aouni. “Nu is het door een onafhankelijk onderzoek ook onderbouwd. Het is leuk om gelijk te krijgen, maar niet als het ten koste gaat van onze inwoners. Omdat de motie niet is aangenomen, hopen wij dat er na de verkiezingen snel iets wordt gedaan om de huidige wooncrisis in Amstelveen op te lossen en het beleid aan te passen.”

Foto: raadsleden Aouni (links) en De Looze bij Bankrastoren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.