Volgens wethouder Hertbert Raat van Financiën blij Amstelveen net onder de landelijke verhoging van de woonlasten. Een steekproef van Eigen Huis onder 106 gemeenten wees uit dat Onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffen- en rioolheffing volgend jaar gemiddeld met 2,1% omhoog gaan.

Dat is in Amstelveen twee procent, alleen de inflatiecorrectie. GroenLinks en OZB hebben er tegen geageerd dat de OZB laag wordt gehouden. Maar een eigen huis is geen pinautomaat, is de opvatting van Raat (VVD).

Huis 9% duurder
“Zeker in deze moeilijke tijd willen we inwoners en ondernemers niet extra financieel belasten”. Schrijft hij op zijn persoonlijke website. Op voorstel van B&W steeg de OZB alleen met de inflatiecorrectie ozb, terwijl woningen gemiddeld met 9% in waarde stegen.

Raat: “De OZB is voor ons geen melkkoe, zoals in sommige andere gemeenten.” Naar zijn mening zit een huis vast in stenen en betekent het hebben van een eigen woning niet dat met ook meer te besteden heeft.  Intussen moet de Amstelvener wel meer voor zijn afval betalen. De heffing daarvoor gaat omhoog met 3,5%, omdat de kosten voor de inzameling zijn gestegen. Wegens corona is meer papier ingezameld en zijn de openingstijden van het afvalbrengstation verruimd. De rioolheffing blijft gelijk. Opgeteld betekent dit dat de gemeentelijke lasten voor een gezin in een gemiddelde koopwoning met 2% stijgen, zegt Raat. “Dat is € 15,95 op jaarbasis”.

Kleine stijging
Volgens de Vereniging Eigen Huis is de stijging voor volgend jaar relatief klein vergeleken met andere jaren. Dit en vorig jaar gingen de gemeentebelastingen gemiddeld met zo’n 5 procent omhoog. “In Amstelveen hebben we die stijging geprobeerd zo laag mogelijk proberen te houden”, zegt Raat. Daarom bleef zij ook dit jaar onder het gemiddelde met een stijging van 4,5%. Raat: ”Dit is meer dan de inflatie van 2,75%, maar was onvermijdelijk wegens de landelijke kostenstijgingen bij de inzameling en verwerking van afval, waardoor de afvalstoffenheffing in Amstelveen in 2021 steeg met 8%. Hiermee hadden alle Nederlandse gemeenten te maken.”

4 COMMENTS

 1. Een verkiezingspraatje op basis van 0,1% ‘voordeel’ die ruimschoots wordt gecompenseerd door een paar procenten verhoging op een ander onderdeel vd gemeentelijke begroting.

  Het is helemaal niet moeilijk om verkiezingen steeds te winnen als je de dominante media maar in je zak hebt.

  Zorg iedere week voor een leuk persbericht (fietsbruggetje, monumentje, cultureel leukigheidje) en de rest gaat vanzelf. Hier ontbreekt alleen de foto. Da’s nou jammer. Even Johan bellen.

 2. Sja , door de waardestijging van de huizen zal in geld de OZB heus wel hoger zijn, zeker in Amstelveen.
  Daarnaast praat de hr. Raat totaal niet over de mensen die in de vrije sector moeten huren en die niet genoeg verdienen om te kopen. Toch een belangrijke groep.
  Kortom de jaarlijkse terugkerende VVD-prop van de hr. Raat.

 3. Wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur) zorgt iedere week voor een positief bericht in een Amstelveens medium. Zoals nu in het AN, waarin hij zegt:

  “De afgelopen jaren hebben we ons ingezet om meer aandacht te vragen voor kunst en cultuur in Amstelveen en om dit bereikbaar te maken voor alle Amstelveners. Kinderen mogen we hierbij natuurlijk niet vergeten.”

  Schattig hè?

  • Ja, want de VVD &consorten dragen zo veel bij aan de culturele ontwikkeling van kinderen van minima/ lage middenklasse met de Amstelveenpas! Wel €1,— korting in het poppentheater, magistrale kortingen in de bios, theater, muziekschool enz. Ze doen enkel het wettelijke minimum en dan vaak nog met gepaste tegenzin en uiteraard samengaand met zelfverheerlijkende foto’s en zalvende praatjes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.