Ook aan de buitenkant is Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 is in het vervolg kunst te zien. Wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur) gaf zaterdagmiddag het startschot voor de lichtprojectie ‘Nature on display’. Het is gemaakt door kunstenaar Bent van den Berg (samen met lichtspecialist FosforDesign) en blijft een maand lang elke dag van 17.00 tot 22.00 uur te zien in het raam van het gebouw.

Na jaren wordt het pand steeds meer een lichtpunt in de wijk. De kunstenaars Refkele Steemers en Paul Klimecki, die er beiden ateliers hebben, namen het initiatief van het voorplein iets te maken.

Iepziekte

Directe aanleiding was een Iepenboom daarop die in volgroeide staat plotseling door de gemeente werd gekapt. Het werd daardoor een kaler plein, constateerden de kunstenaars.

“Maar ja, de iepziekte was de oorzaak”, zegt Steemers. “Wij waren toch al van plan het voorplein meer bij de kunst ook aan de buitenkant te laten zien dat in de ateliers kunst wordt gemaakt. Toen kwamen wij met Bent in contact en dat leek de oplossing. Hij deed precies wat wij van plan waren.”

Een collega van hem, Bouch Dihaj, heeft trouwens een expositie in het pand, waar werken te zien zijn die veel van de buiten getoonde lichtkunst weg hebben. Maar die is helaas wegens de aangescherpte corona-maatregelen niet meer te bekijken. Volgens Steemers werkt ook de verwijdering van hekken voor het gebouw en aan me het voorplein meer voor inwoners, vooral voor omwonenden, te ontsluiten. Dat is ook de bedoeling van het nieuwere cultuurbeleid van de gemeente, die als slogan ‘De stad als podium’ draagt.

Camera’s

Van den Berg heeft, naar hij vertelde, vooral planten in de buurt van de gezocht en die op ronddraaiende plateaus gezet, waarop camera’s werden gericht. Resultaat was een beweeglijk kunstwerk dat steeds verandert en waar de kijker door wordt geboeid. De ‘buitenkunst’ sluit aan bij de bedoelingen van B&W, zei Herbert Raat, die en passant vertelde in het college te zullen bepleiten dat voor de gesneuvelde en ander exemplaar terug komt. “Maar die zal wel jonger en dus kleiner zijn de volgroeide die hier verdween”, waarschuwde hij.

De lichtkunst is ook een lichtpunt in deze donkere dagen, constateerden kunstenaars en wethouder. Letterlijk en figuurlijk, willen de tien kunstenaars die hun ateliers in het gebouw hebben wel kwijt. Het is de bedoeling dat ook de luchtkunst daar wordt voortgezet.

Op de foto voor de lichtkunst: vlnr Herbert Raat, Bent van den Berg, beleidsmedewerker Kunst en Cultuur Fleur Albers (gemeente), Refkele Steemers en Paul Klimecki. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.