Aan een landelijk vuurwerkverbod bij de jaarwisseling moet ook Amstelveen dit jaar (net als in het vorige) geloven. Om zorgpersoneel, politie, handhavers en andere hulpverleners niet nog zwaarder te belasten, is het afsteken, vervoeren en verkopen van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw verboden.

Het vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de minder gevaarlijke zogeheten F-1 categorie. Dit is fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes, knalerwten en sierfonteintjes.  Overigens gebeuren er ook met dit soort vuurwerk geregeld ongelukken. “Draag daarom altijd een vuurwerkbril. Gebruik aansteeklont en houd voldoende afstand”, adviseert de gemeente.

Minder slachtoffers

Met het vuurwerkverbod wil het kabinet voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moeten. Door het coronavirus is de werkdruk in de zorg al lange tijd te hoog. Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 gingen bijna 1.300 slachtoffers van vuurwerk naar het ziekenhuis of een huisartsenpost. In 2020-2021 daalde dit aantal naar een kleine 400 slachtoffers door het vuurwerkverbod.

Carbidschieten verboden
Carbidschieten valt niet onder vuurwerk. Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan is een verbod op het bezitten en gebruiken van carbid opgenomen in de plaatselijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Op het niet naleven van de vuurwerkregels staan stevige boetes en mogelijk een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken.

Papiercontainers afgesloten
Op vrijdag 31 december sluit de gemeente de ondergrondse papiercontainers af. De gemeente gebiedt geen papier en karton naast de container te zetten. “Dit kan gebruikt worden om brand te stichten.” Maandag 3 januari zijn de ondergrondse containers weer open.

 Link naar https://www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/product/vergunningen_overig_vuurwerk-afsteken

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.