In Nieuw Legmeer, het hedendaagse bedrijventerrein Legmeer, komen volgens de plannen van B&W drieduizend woningen, waarvan zeshonderd (20%) in de sociale huurcategorie, 1050 (35%) in de dure en 1350 (45%) in het zogenaamde middensegment. De beide laatsten worden aangeboden als huur- en koopwoningen.

Los daarvan komen er volgens de plannen van de gemeente 2400 werkplekken. Het wordt dus een woon-werkwijk, zegt de gemeente. Op 22 en 23 november zijn er informatiebijeenkomsten voor bewoners, omwonenden en ondernemers. Die ontvangen hier op korte termijn een brief over met meer informatie.

Concepten

De gemeente zegt te weten dat er in alle sectoren tekort aan woningen en het bedrijventerrein Legmeer de enige locatie waar nog grootschalige en gevarieerde woningbouw voor diverse doelgroepen mogelijk is. Volgens de gemeente is daarin een belangrijke stap gezet door twee concepten voor de ‘Nieuwe Legmeer’ vrij te geven.

Er is zowel een beeldkwaliteitsplan en programmatisch kader door B&W vrijgegeven. Hierin zijn de uitgangspunten vastgelegd voor wonen, werken, parkeren en de lokale voorzieningen. Dit is de basis voor de gesprekken met de eigenaren in het gebied, die binnenkort van start gaan. Tijdens deze consultatie vinden inhoudelijke gesprekken plaats met de eigenaren en andere partijen en wordt de haalbaarheid van de concepten getoetst. In een raadscommissie vroeg AVA wat de gemeente doet met eigenaren die niet willen verkopen en zich  verplaatsen naar het Bedrijventerrein Amstelveen Zuid, terwijl op hun terrein wel woningen zijn gepland. Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) zei alleen dat er ‘stevig wordt gestuurd” binnen de bestaande kaders.

Haalbaarheid

Daarin willen B&W nu een volgende stap zetten, waarvan de concepten volgens Gordon een eerste indruk geven hoe “Nieuw Legmeer” er mogelijk uit kan komen te zien. “We kunnen nu een volgende stap zetten en in gesprek met eigenaren en de haalbaarheid van onze ambities toetsen. Daarmee hopen wij in de nabije toekomst stapsgewijs en zorgvuldig een toekomstbestendige gemengde woon-werkwijk te realiseren voor diverse inkomensgroepen.” Genodigden ontvangen hier op korte termijn een brief met meer informatie over.

‘Nieuw Legmeer’ is een werktitel, zegt de gemeente. In haar visie wordt het een nieuwe moderne Amstelveense woon-werkwijk, geschikt ‘voor jong en oud’. De dagelijkse voorzieningen, openbaar vervoer, zorg en recreatie komen daarin op loopafstand, belooft zij. ‘Nieuw Legmeer heeft de ambitie dé energieneutrale wijk van Amstelveen te worden met oog voor het veranderende klimaat en de circulaire economie.’ Kijk voor meer informatie op www.amstelveen.nl/legmeer.

2 COMMENTS

  1. Het lijkt dat Amstelveen vooral wil mikt op de peperdure woningen, zonder rekening te houden met starters. Maar ja de jonge generatie moet kennelijk vooral buiten Amstelveen gaan wonen. Dat lijkt mij voor de toekomst van de stad een beetje bekrompen.

    • Hoe komt u daar nou bij?😂😂😂Ook de meeste van die middeldure woningen zijn voor de meeste Amstelveners niet te betalen, want hoeveel dat is ,daar heeft Amstelveen bij monde van mevr.Gordon (D66) het natuurlijk niet over. Trouwens dure huizen heeft Amstelveen al meer dan zat, als je in ogenschouw neemt dat je hier voor een gewoon rijtjeshuis van een 30 jaar oud ,niets bijzonders, al gauw een €450.000,— moet neertellen. Maar volgens mevr. Gordon moet het natuurlijk wel allemaal marktconform zijn.
      Waartoe deze visie leidt ,kunnen we genoeg in het buitenland zien, zoals groot Londen, Frankfurt, binnenring Amsterdam, Parijs enz. , namelijk met binnensteden een speelveld voor de rijken en speculanten en een buitenring voor de slemielen, die uren moeten reizen om op hun werk te komen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.