Drie van de vijf wethouders zijn nu lijsttrekker voor hun partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Marijn van Ballegooijen is dat voor PvdA. Eerder al waren Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) dat.

Behalve wethouder Marijn van Ballegooijen (44) als lijsttrekker hebben leden van de PvdA Amstelveen hun complete kandidatenlijst voor de komende verkiezingen vastgesteld.

Verhuisd

Marijn van Ballegooijen: “Drie jaar geleden ben ik naar Amstelveen verhuisd als wethouder, en enorm van de Amstelveners gaan houden. Vooral hoe onze mensen naar elkaar hebben omgekeken tijdens de coronacrisis was hartverwarmend. Maar ik zie ook dat te veel mensen afschuwelijk in de problemen komen door de woningnood, door wachtlijsten in de zorg of door schulden. We moeten meer voor hen doen.”

Esther Veenboer

Op plek 2 van de lijst staat fractievoorzitter Esther Veenboer, die wordt geroemd om haar jarenlange ervaring in de gemeentepolitiek en leidinggevende kwaliteiten.

Raadslid Arnout van den Bosch keert terug op plek 3. De kandidaatstellingscommissie noemt Arnout van den Bosch een groot talent ‘met een scherp oog voor sociaal onrecht en een warm hart voor sociale woningbouw en goed openbaar vervoer.’

Plek 4 wordt ingenomen door nieuwkomer Rosalie Bouwman. Rosalie Bouwman wil de politiek in om te zorgen voor een sociale stad waarin bewoners die pech hebben in het leven een tweede kans krijgen.

De lijst vervolgt met huidig burgerraadslid Guy Muller op plek 5, bestuursvoorzitter Anna Kaal als zesde. Op de  zevende plaats staat nieuwkomer Maher Shehna, op de achtste burgerraadslid Dick Loos en op de negende nieuwkomer Liesbeth Gamadia. De lijst zal nog verder worden aangevuld met lijstduwers.

Een burgerraadslid maakt wel deel uit van een raadscommissie, maar niet van de gemeenteraad, die op dit moment bestaat uit 37 laden, verdeeld over elf fracties.

4 COMMENTS

 1. Sja. 2006-2022 betekent 16 jaar in de gemeenteraad. Op naar de 20 jaar dus voor Esther Veenboer. Ook Herbert Raat van de VVD zit zo lang in de Amstelveense politiek. 12 jaar wethouder en 4 jaar gemeenteraadslid. Hij gaat voor 16 jaar wethouderschap nu. Herbert Raat benoemde vooral voordelen van zolang er zitten. Dat je vastgeroest raakt, gewoontes er in gaan slijpen, een ‘ons kent ons’ cultuur met wij regelen het onderling wel bestaat en de afstand tussen kiezer en gekozene er alleen maar groter wordt, en de toegang voor andere idee-en en jongere mensen tegen wordt gehouden hiermee, is een detail.

  Eigenlijk zou er een maximum moeten bestaan voor het aantal termijnen dat iemand kan zetelen. 16 jaar lijkt me het maximum voor raadsleden en 12 jaar voor wethouders. Raar dat dat eigenlijk niet bestaat zoiets. Sommige partijen hebben daar wel intern regels voor, maar VVD en PvdA blijkbaar niet.

  Als in andere minder democratische oorden leiders 20 jaar zetelen vinden we daar ook van alles van. Hier niet!?

  • Heel leuk allemaal, maar wie kiezen deze types? Nou wij, in meerderheid! Denk daar nou eens aan, als je straks weer in het stemhokje staat.

   • Tja Frank ik had je al eerder aangegeven dat je niet hoeft te stemmen. Het is geen verplichting.
    Als de meerderheid niet stemt betekent dit dat de democratische legitimiteit van de gekozenen danig dubieus geworden is. Laat dit maar eens rustig inzinken.

 2. 1) 42 % van de kiesgerechtigden ging in 2018 helemaal niet stemmen. De vraag is waarom, bij landelijke verkiezingen laatst was het aantal thuisblijvers veel kleiner in Amstelveen: 19 %. Dat kan de hele uitslag zomaar beinvloeden!
  2) 0,42 % koos blanco
  3) Als je echt volledig geinformeerd bent en ziet wat alle in de gemeenteraad verkozen leden precies doen en of ze echt doen wat beloofd wordt en of ze uberhaupt iets doen met hun zetel, behalve meestemmen en maandelijks geld incasseren. Sja. Dan wil je eigenlijk op helemaal niemand meer stemmen van die partijen.
  4) Als je bedoelt: men krijgt de politici die het volk wil, is deels waar dus….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.