Als uitwerking de in het coalitieakkoord vastgelegde ambities op het gebied van de duurzaamheid hebben B&W hu een plan voor energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie 3.0 (PLECK 3.0) gepresenteerd. Er moet volgens B&W duurzaam worden gebouwd en gebieden ontwikkeld.  

Volgens B&W warmt de aarde sneller op is de verandering van het klimaat groter dan in duizenden jaren hiervoor en komt dat voort uit louter menselijk handelen, een mening die overigens niet afwijkt van wat algemeen gebruikelijk is IPCC-rapporten.

Transitie

Daarin wordt ook extreem weer en smelten van het ijs op de noordpool voorspeld. D66-wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid is het daar volledig mee eens. Het gemeentebestuur werkt volgend haar drie verschillende pijlers uit: Energietransitie, Circulaire energie en klimaatadaptatie dus, naar het voorschrift van het IPCC en het door de ‘klimaattafels’ geïntroduceerde klimaatbeleid van de nationale overheid.   “We stellen uitvoeringsplannen op voor de verschillende gebieden met onder meer keuzes over hoe woningen verwarmd kunnen worden”, zegt ze. Daarover willen B&W wel met Amstelveners in gesprek, maar de uitkomst daarvan staat volgens het gemeentelijke beleid al vast. Op alle gemeentelijke daken komen zonnepanelen.

“Binnen de pijler Circulaire economie werken we aan het inkopen van producten die een nieuw leven krijgen en zetten we ons in voor de pilot circulair bouwen, waarbij we grondstoffen hergebruiken”, meldt Gordon. En wat klimaatadaptatie betreft wil zij zoveel mogelijk ervoor zorgen dat er genoeg water kan worden verwerkt bij hevige regen, hoewel talloze voortuinen zijn betegeld. Ook wordt rekening gehouden met periodes van droogte, zegt Gordon.

Kronenburg

Er staan intussen totale renovaties van bijvoorbeeld het bedrijventerrein Legmeer en de wijk Kronenburg op het programma. De gemeente heeft daarvoor een leidraad ontwikkeld die inhoudt dat het bouwen daar duurzaam en naar de mening van de gemeente toekomstbestendig moet gebeuren.

“Duurzaam bouwen is een manier van bouwen waarbij het milieu zo min mogelijk wordt belast, een optimale woonkwaliteit wordt gerealiseerd en waar het gebouw, maar ook de openbare ruime een lange levensduur hebben”, zegt zij. “Bijvoorbeeld door flexibiliteit of goede materiaalkeuze.” De gemeente onderzoekt per project op vijf thema’s hoe ze optimaal kunnen worden ingevuld: energie, circulair, klimaatadaptatie, groen & natuurinclusief, mobiliteit.

Foto: zonnepanelen om raadhuis

3 REACTIES

  1. Duurzaam bouwen. Laat de gemeente er eerder achter aan zitten, dat huiseigenaren er voor zorgen dat woningen beter geïsoleerd worden ipv allerlei showprojecten te initiëren.

    • Wen er maar aan Frank. De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan, dus er zullen vele politieke onzin-berichten Amstelveen in geslingerd gaan worden de komende maanden.
      Doorheen kijken is mijn advies. De gemiddelde kiezer is niet dom, iets wat menig politieke partij overigens wel schijnt te denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.