Op die van een enkele lokale partij na, is over het algemeen de politiek in Den Haag bepalend voor Amstelveen. De meeste partijen in de gemeenteraad zijn namelijk landelijke. Tel uit je winst. Is de VVD de grootste in de Tweede Kamer, dan ook hier, toch al een typische liberale stad.

Ook D66 is een (links) liberale partij. Maar voor haar, tweede in grootte in de raad, zie ik het somber in. Wethouder Floor Gordon doet het natuurlijk beter dan haar voorgangster Maaike Veeningen, die desalniettemin naar het grotere Almere werd weg gepromoveerd, maar de meeste burgers staan er niet om bekend hun bestuurders te kennen.

Landelijk

Gordon heeft Kaag tegen. Die maakte er in Den Haag zo’n puinhoop van dat D66 een van de partijen is die aan nieuwe verkiezingen willen ontkomen, omdat verlies dreigt. Men kan zich lokaal wel kapot werken, als men dat met het idealisme van een nationale partij doet, wordt verlies of winst voornamelijk ook nationaal bepaald.

Burgers die écht de lokale belangen willen dienen, stemmen op plaatselijke partijen, denk ik. Zij houden zich misschien iets meer met de lokale politiek bezig. Dus vrees ik voor de Amstelveense afdelingen van CDA, GroenLinks, D66 en PvdA. Die doen het in de landelijke peilingen niet goed en dat daalt, misschien ten onrechte, op de lokale politieke arena neer. Overigens hebben de linkse fracties hier Uilenstede mee. Ik wil er niet meteen de slogan aan vastknopen dat wie jong is en niet links geen hart heeft en wie ouder werd en dat nóg is geen verstand. Dat is ook mij te kort door de bocht. Maar toch….

Pechtold

Dat D66 bij de vorige verkiezingen won was vooral het Pechtold-effect en had nauwelijks iets met de plaatselijke prestaties van raadsleden of wethouders te maken. Dat is hoe dan ook een hard gelag voor Floor Gordon, die zich de laatste jaren heeft onderscheiden met haar portefeuille. Die bevatte onder meer duurzaamheid, economische zaken, (anti) discriminatie, afval, groen enzovoort. Op vrijwel al die gebieden boekte zij winst. Maar ja, als Kaag duikelt, duikelt haar fractie mee, vrees ik. Maar dat geldt ook voor de andere landelijke partijen in de gemeenteraad. Politiek voor- of nadeel worden nu eenmaal niet in Amstelveen voor hen gemaakt.

9 REACTIES

 1. Ach al zou je als Amstelvener belangstelling hebben voor de lokale politiek. 95% van de lokale media vormt toch een propagandamachine voor het bestaande bestuur.

 2. “Ook D66 is een (links) liberale partij.”

  Reactie: Dat is een contradictio in terminis. Het ooit moreel en maatschappelijk verantwoorde liberalisme is immers verworden tot het neoliberalisme dat in hoge mate verantwoordelijk is voor vrijwel alle crises die nu de mensheid en de natuur bedreigen.

  “Burgers die écht de lokale belangen willen dienen, stemmen op plaatselijke partijen, denk ik. Zij houden zich misschien iets meer met de lokale politiek bezig. Dus vrees ik voor de Amstelveense afdelingen van CDA, GroenLinks, D66 en PvdA.”

  Reactie: De VVD ontbreekt opvallend in dit rijtje. De winst van de VVD toont dat democratie geen garantie is voor moreel, ecologisch en maatschappelijk verantwoord poltiek bestuur.

  “Op vrijwel al die gebieden boekte zij winst.”

  @CeeBee, JeeBee heeft het over Floor Gordon, niet over Sigrid Kaag. Hoezeer D66 op de VVD lijkt, blijkt uit het aantal foto’s van hun politieke leiders in de (lokale) media.

  • Als je de alinea leest, dan lijkt het mij helder dat het over Floor Gordon gaat en dat ik daar dus ook op doel. En bij twijfel voortaan eerst maar even vragen voordat je me gaat corrigeren, oké?

 3. De topic is Kaag, niet Gordon. Omdat jij steeds het belang van on-topic benadrukt. leek het alsof je hier ontspoorde.

  Hopelijk gaat een volgend artikel van Johan Bos over de ‘wapenfeiten’ van Floor Gordon. Over zwerfafval, bijvoorbeeld.

 4. Ik had ook een ‘boodschap’ in vraagvorm aan Johan Bos en wacht belangstelling op zijn antwoord. Dit is tenslotte een reactie- en discussieforum (al houden niet alle deelnemers van discussie)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.