Wat er in Amstelveen nog over is van het historisch erfgoed kan men bekijken  tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 11 en zondag 12 september. Voor het eerst doen daaraan de elf ‘nonnenkappen’ mee, een reeks tuinbungalows op het terrein van tuinvereniging Langs de Akker. Die zijn dit jaar aangewezen als gemeentelijk monument.

In totaal doen er negen gemeentelijke monumenten mee, die volgens cultuurwethouder Herbert Raat het publiek herinneren aan de ontstaansgeschiedenis van Amstelveen. “Zij laten ons zien hoe mooi Amstelveen vroeger was”, zegt hij.

Niet laten lopen

Door het openen van het Meldpunt Monumenten kreeg de gemeente er de afgelopen twee jaar veertien monumenten bij. “Ik ben blij met het initiatief en de motie ‘Laat monumenten niet lopen’ van de gemeenteraad”, zegt Raat. Gedurende een half jaar konden inwoners suggesties doen voor potentiële monumenten. Dat leverde volgens Raat ‘mooie suggesties’ op, zoals de nonnenkappen.

Deelnemende monumenten

Onder meer de Sint-Urbanuskerk in Bovenkerk doet mee aan de Monumentendagen. Bezoekers kunnen daar onder meer de gerestaureerde gewelven bezichtigen. Tijdens een rondleiding in de Pauluskerk kan men meer te weten komen over de architectuur van het gebouw en de diverse historische elementen, waaronder de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Ook het in 2019 als monument aangewezen voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 is geopend. Hier stellen kunstenaars hun atelier open. Kijk op de website openmonumentendag.nl/amstelveen voor alle deelnemende monumenten en de openingstijden.

Historische wandeling

Op zondag 12 september worden rondleidingen gegeven door de stichting Museum zonder Muren langs de nieuwste historische route die in Amstelveen is uitgezet. Die loopt langs historische plekken in het Oude Dorp en het Keizer Karelpark. Om er bij te zijn moet men zich vóór vrijdag 10 september aanmelden via historie@amstelveen.nl, voor de rondleiding van 11:00 of 14:00 uur. De aanmelding is pas na bevestiging definitief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.