Hoe ziet de toekomst van het CDA eruit? Die vraag staat centraal tijdens het politieke café op dinsdag 7 september (20:00 tot 22:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur) in het Nationaal Tenniscentrum De Kegel aan de Bovenkerkerweg 81. Het CDA gaat voor deze gelegenheid schuil achter de Stichting Sociale Christendemocratie.


De vraag is volgens de lokale afdeling van het CDA of er in het politieke landschap nog ruimte is voor een ‘brede volkspartij, die de belangen van verschillende groepen in de samenleving in zich kan verenigen’. Zo ziet het CDA graag zichzelf.

Prettige plek

De partij beantwoord de vraag overigens bevestigend, maar denkt daar daarvoor een fundamentele verandering nodig is. “We moeten ervoor zorgen dat ons land een prettige plek is voor iedereen en niet voornamelijk voor een beperkte groep aan de bovenkant van de samenleving.”

Onlangs lanceerde de Stichting Sociale Christendemocratie hiertoe een Appèl. Dar wordt tijdens het politiek café gepresenteerd. Aansluitend is er ruimte voor discussie. Wie er bij wil zijn moet een mail sturen naar politiekcafe@socialechristendemocratie.nl

 Over vijf jaar

De stichting zegt zich zorgen te maken omdat belangrijke maatschappelijke vraagstukken geen onderwerp meer lijken te zijn van democratische besluitvorming. “Hoe willen we dat ons land er over vijf, tien of twintig jaar uitziet? Wat zijn de grootste uitdagingen? Waar leggen we onze prioriteiten en hoe zetten we de beperkte middelen zo efficiënt mogelijk in?”

Allemaal vragen die het CDA niet of nauwelijks terug ziet in het democratische debat. “De manier waarop we ons land en onze samenleving inrichten, lijkt een bijna toevallig gevolg van een opeenstapeling van losstaande nationale en internationale juridische normen, van toevallige procedures bij een rechter, van rekenmodellen van het CPB of het RIVM, van de mening van een beperkt aantal deskundigen en bestuurders, van een akkoord gesloten tussen enkele belangengroepen, en niet meer van de politieke en morele keuzes die we als samenleving gezamenlijk maken.”

Het Appèl is te lezen op www.socialechristendemocratie.nl/appel

6 REACTIES

  1. De C schijnt bij het CDA voor christenlijk te staan. Nu ben ikzelf niet christenlijk, maar ik weet door mijn opvoeding wel wat dat is. Edoch een christenlijke houding heb ik bij deze club nooit kunnen ontdekken. Ik denk dan ook dat ze die c beter kunnen vervangen voor het woord conservatief. Wat dat betreft vind ik de CU heel wat principiëler.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.