Via de preventieorganisatie Brijder Jeugd zijn in opdracht van de gemeente de tegen verslaving aan bijvoorbeeld alcohol strijdende Sjoerd en Ester Teunen aan het werk. Zij signaleren dat tijdens de coronacrisis het alcoholgebruik bij jongeren wel is afgenomen, maar dat het weer stijgt nu het uitgaansleven langzaam op gang komt.

De twee preventiedeskundigen gaven op 5 juli een webinar voor ouders over alcohol en opvoeding onder de titel ‘een zomer van NIX’. Dit webinar is hier terug te kijken, of via bit.ly/3rEuuu1.

NIX

Men kan ook met de twee in contact komen via preventie@brijder.nl of bellen naar 06 22419909 (Sjoerd) of 06 23793914 (Ester). Het algemene nummer van preventie is: 088 3582260. Of kijk op de website www.brijderjeugd.nl.

Verslavingszorgpreventie organisatie Brijder Jeugd verzorgt, in opdracht van de gemeente Amstelveen, preventieactiviteiten op de onderwerpen roken, alcohol, drugs, gamen of gokken. De organisatie kan Amstelveense ouders en jongeren helpen bij de (opvoed)vragen die NIX18 met zich mee brengt.

Lastig

Twee belangrijke elementen die Sjoerd meegeeft aan ouders zijn het stellen van grenzen en het gesprek blijven aangaan met hun kinderen. “Drinken kinderen nog niet, dan is de boodschap helder: NIX18, dus niets drinken tot je 18 bent.”

Ester Teunen: “Veel ouders vinden dit gesprek lastig. Vaak horen wij: mijn kind drinkt al wel alcohol,  hoe ga ik dan het gesprek nog aan? Maar ook met oudere kinderen, die al alcohol drinken is het goed om regelmatig te praten over hun alcoholgebruik. Hoe denken ze bijvoorbeeld over veel drinken en waar ligt voor hun de grens? En oh ja, geef zelf het goede voorbeeld.”

Hersenen

Alcohol kan de ontwikkeling van een aantal delen van de hersenen verstoren. Als jongeren te vroeg, te veel en te vaak alcohol drinken kan dit leiden tot ongelukken, overlast, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom is het beter dat jongeren zeker tot 18 jaar geen alcohol drinken, vinden Brijder en de gemeente.

De NIX18 campagne draait om het maken van de NIX18-afspraak. Zo kunnen ouders, sportclubs, horeca, scholen en iedereen die mee wil doen samen voorkomen dat jongeren onder de 18 roken en drinken.

Ondersteuning

Brijder Jeugd wil voorkomen dat jongeren in de verslavingszorg terecht komen. Een ieder met een vraag over roken, alcohol, drugs, gamen of gokken kan bij organisatie terecht.

Ester en Sjoerd zijn binnen de gemeente Amstelveen actief op alle voortgezet onderwijs scholen en het MBO. En zij werken samen met het gemeentelijk jongerenwerk, huisartsen en andere professionals.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.