Er is nu een tweede historische route geopend in Amstelveen. De wandeltocht voert langs het in goeddeels gesloopte Oude Dorp en Keizer Karelpark. Wandelaars worden geïnformeerd over de geschiedenis en het ontstaan van die wijken. De derde route is in de maak.

Onlangs zijn de informatiepanelen geplaatst waarop de ontwikkeling van Amstelveen van dorp tot stad beschreven staat. De eerste historische route is in oktober 2020 gelanceerd en vertelt de geschiedenis van Randwijck, Elsrijk en Patrimonium.

Goed moment

Het doel van de historische routes is de kennis van inwoners over de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat te vergroten. Over de lancering van de eerste route kwamen veel positieve reacties bij de gemeente binnen, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Vooral in een jaar waarin we bijna nergens meer naartoe konden en we meer gingen wandelen in de eigen buurt, kwam de historische route op een goed moment. De eerste route had de Tweede Wereldoorlog als thema. Nu gaat het over de ontwikkelingen die onze gemeente door de jaren heen gevormd hebben; van dorp tot stad. Ook deze geschiedenis maakt onderdeel uit van de Amstelveense identiteit.”

De route

De informatiepanelen zijn geplaatst op acht verschillende locaties in het Oude Dorp en Keizer Karelpark. De route start bij de voormalige ‘burgemeesterswoning’ aan de Dorpsstraat en voert vervolgens langs de Dorpskerk, het oude Raadhuis en de voormalige Marechausseekazerne, en steekt bij de Elegastbrug aan de Ouderkerkerlaan het Keizer Karelpark in. Van daar af gaat de route langs ‘de witte stad’, het Veenendaalplein, de Paaskerk, de ‘Hellingbaanflats’ en Van der Hooplaan. Op de informatiepanelen staat de ontstaansgeschiedenis van deze wijken, de stedenbouw en de architectuur beschreven. En specifiek over de stadsontwikkeling van Amstelveen: van agrarisch dorpje in het groen tot een forensenstad met planmatige wederopbouwwijken.

Derde route

Participatie vormt een belangrijk onderdeel van de routes, zegt de gemeente. Over de vorige twee hebben belanghebbenden en bewoners meegedacht en gepraat, zodat een breed gedragen verhaal wordt verteld met persoonlijke anekdotes, vóór en dóór Amstelveners. Er is nu een derde historische route in de maak. Die voert door de wijken Bovenkerk en Westwijk en heeft de titel ‘Oude normen, nieuwe waarden’. Daarvoor wordt nog gezocht naar verhalen en anekdotes. Woe deze plekken dus goed kent, wordt gevraagd contact op te nemen met de gemeente via het e-mailadres historie@amstelveen.nl of lid te worden van de Facebookgroep Historische Routes Amstelveen.

Op de foto: De wethouders Raat (monumenten) en Ellermeijer (sport, rechts) met directeur Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport (midden) bij een historisch paneel op de Lindenlaan. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.