Terwijl de corporatie er wel zonnepanelen plaatste, wat energielabel B opleverde, barst het in de woningen van Eigen Haard aan de Ambrosiuslaan van vocht- en andere problemen. Alleen in het trappenhuis waar een brand heeft gewoed is renovatiewerk uitgevoerd, maar ook niet maximaal. Dat zegt de SP-fractie van de gemeenteraad.

Die heeft gesproken met bewoners in het trappenhuis waar de brand woedde en constateert dat er heel veel is misgegaan door het gedrag van de corporatie, waarmee volgens haar overigens door de huurders slecht wordt gecommuniceerd.

Vereniging

In augustus gaan actieve bewoners een bewonersvereniging oprichten, zegt de SP. Die is er nu nog niet. De brand ontstond in de woning van een verwarde persoon. Daarna beloofde Eigen Haard alle woningen te renoveren, want al voordat de brand uitbrak waren er klachten over de uit de zestiger jaren stammende (en zijn in 1983 voor het laatst gerenoveerde) flats, melden bewoners.

Behalve veel vochtproblemen constateren zij dat standleidingen aan vervanging toe en de woningen zeer gehorig zijn. Veelal hebben geen dubbel glas, maar wel zonnepanelen wegens de energietransitie.  Het energielabel B is volgens de bewoners geheel onterecht.

Verbaasd

SP-fractieleider Patrick Adriaans verbaast zich erover dat alleen in het trappenhuis waar de brand was renovatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd. “In de overige trappenhuizen en de andere flatgebouwen is helemaal niets gebeurd”, zegt hij. “In het trappenhuis waar wel is gewerkt is broddelwerk afgeleverd  volgens de bewoners. De schilders hebben gekliederd en de verfklodders zitten overal in het trappenhuis. En het vochtprobleem is er nog steeds. Nu wordt het  bluswater als excuus gebruikt, maar het is nog steeds hetzelfde vochtprobleem.”

Laagbouw

Er is ook gerenoveerde laagbouw van Eigen Haard. Maar een bewoner met die de SP sprak had voor die renovatie geen goed woord over. Vochtproblemen ook daar, zegt de SP. “Het vocht trekt langs de muren omhoog en de dubbele ramen er verkeerd ingezet. De bewoner die wij spraken werkte in de bouw en heeft zelf het werk afgemaakt. Een flatbewoner die zelf een schildersbedrijf heeft, is ook elk jaar zijn hele woning opnieuw aan het schilderen in de hoop de vocht problemen weg te werken. Maar vocht en schimmel komen steeds weer terug.”

Er gaat volgens de partij veel aandacht naar de bouw van nieuwe woningen, maar de gemeente mag het bestaande woningbestand niet vergeten, vindt de SP. “Maar we zien nog steeds dat onderhoud onvoldoende wordt opgepakt door de woningcorporatie.”

Foto: Adriaans (links) en raadslid Casadei met partner bij Ambrosiuslaan

9 REACTIES

  1. Gaan nu alleen gemeenteraadsleden van de SP hier achter aan, terwijl de soc sector in het woningbestand een 30% van de totale voorraad beslaat?
    Het is namelijk niet voor de eerste keer dat flink wat achterstand in onderhoud bij het bezit van Eigen Haard wordt geconstateerd.

    • Nee hoor Frank, ook Actief voor Amstelveen zet zich in voor inwoners die problemen hebben met Eigen Haard. Dat er nog veel te verbeteren valt, daar zijn wij het samen wel over eens. AVA houdt zeker een vinger aan de pols bij het nakomen van gemaakte afspraken.

      • U bedoelt het als persoon misschien goed, maar als partij laat AVA de doelgroep waarvoor soc woningbouw is bedoeld heel vaak in de kou staan. Ik zie bijvoorbeeld nooit dat zij stemt voor meer sociale woningbouw voor Amstelveense starters , ondanks dat u daar wel de vorige verkiezingen mee bent in gegaan. Als u nog meer voorbeelden wilt , kunt u ze krijgen.

        • Ik dacht dat we het over achterstallig onderhoud van woningen hadden en de problematiek hieromtrent, wat niet alleen door raadsleden van de SP worden opgepakt? Maar blijkbaar bent u al in de campagne modus geschoten.

          • Wat dat onderhoud betreft heeft u een punt. Bij meer soc woningen voor Amstelveners heb ik nagenoeg nooit AVA zien aansluiten bij partijen die dat bepleitten. En die campagnemodus kan me niets schelen. Ik zeg dat altijd, als u de commentaren van mij de afgelopen jaren heeft gelezen.

          • Vind u? Sociale woningbouw staat altijd in de kou! Het één kun je niet los zien van het ander.
            U heeft ook gelijk dat de middengroep hier ook waardeloos wordt bediend met huren van €1000,— en meer vaak exclusief nog voor een 40m2!

  2. Er zijn SP wethouders (Laurens Ivens, wonen, bouwen, wijkaanpak) die zich liever bezig houden met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.