Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar is in dit tweede kwartaal het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met bijna een kwart (22%) gedaald. Althans volgens een onderzoek van De Hypotheker.

Hoewel deze scherpe daling deels te verklaren is door de historische piek die de coronacrisis tijdelijk veroorzaakte, zijn er ten opzichte van tweede kwartaal van 2019 óók zeven procent minder hypotheken voor woningaankoop aangevraagd.

Verzadigd

De woningmarkt lijkt steeds meer verzadigd. De vraag naar huizen is onverminderd hoog, maar het aantal transacties bevindt zich op een dieptepunt. Bijna de helft van de hypotheekaanvragen is op dit moment afkomstig van huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten (27 procent) of hun woning willen verbeteren, bijvoorbeeld door te verbouwen of verduurzamen (19 procent).

Het totaal aantal hypotheekaanvragen steeg in het tweede kwartaal van dit jaar nog met 28 procent en de sterkste stijging onder 55-plussers (+35 procent), die er vaak voor kiezen de hypotheek over te sluiten. Maar het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde ten opzichte van 2019, met uitzondering van jonge huizenkopers tot 35 jaar (+15 procent). Ook die stijging kwam begin van dit jaar tot stilstand. Deze daling bedroeg in het tweede kwartaal 18 procent, terwijl in dezelfde periode een jaar geleden juist sprake was van een recordstijging van 40 procent.

Oververhit

In het tweede kwartaal van 2019 was 71 procent van het aantal hypotheekaanvragen bestemd voor de aankoop van een woning; in het afgelopen kwartaal is dit gedaald naar 51 procent. Tegelijkertijd is een sterke stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag zichtbaar, dat sinds 2019 met 20 procent is gestegen (van 272.000 naar 326.000 euro) en ten opzichte van 2020 met 12 procent (van 292.000 naar 326.000 euro). Alles wijst er dan ook op dat de huizenmarkt oververhit is: niet eerder was sprake van zo’n enorm tekort aan betaalbare woningen. Daarnaast wordt dit jaar een gemiddelde prijsstijging van 10 procent verwacht.

Oversluiters

Het aantal oversluiters is sinds 2019 juist zeer sterk toegenomen (+145 procent). Op dit moment wordt ruim een kwart van de hypotheekaanvragen gedaan om de hypotheek over te sluiten. Ondanks de lichte rentestijging van de afgelopen weken verwacht De Hypotheker dat dit niet de opmaat is naar een structureel hogere hypotheekrente en dat de rente voorlopig stabiel blijft op het huidige lage niveau. Daarnaast is bijna één op de vijf hypotheekaanvragen afkomstig van huizenbezitters die hun woning willen verbouwen of verduurzamen. Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering steeg met 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 is zelfs sprake van een stijging van 120 procent.

Explosief

“De behoefte aan betaalbare koopwoningen is onverminderd groot. Zo is er mede als gevolg van de coronacrisis flink gespaard en is er veel geld beschikbaar. Toch zien we dat het aantal transacties tot een dieptepunt is gedaald. Dit is slechts voor een deel verklaarbaar door de enorme, maar tijdelijke piek tijdens de coronacrisis in 2020. De explosieve daling van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning, zelfs ten opzichte van 2019, duidt op een verzadigde markt”, vertelt Chris der Salm, franchisenemer van De Hypotheker in Amstelveen. “Door de oververhitte huizenmarkt kiezen veel huizenbezitters eieren voor hun geld en gaan zij op zoek naar alternatieven. In plaats van een nieuwe woning te kopen, kiest één op de vijf huizenbezitters ervoor de eigen woning te verbouwen of verduurzamen. Vooral starters stellen daarnaast hun koopplannen uit, omdat er te weinig betaalbaar aanbod is. Alles wijst er dan ook op dat de huizenmarkt steeds meer op slot dreigt te gaan.”

Bekijk de infographic van de Hypotheek Index Q2 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.