Hoewel het zo langzamerhand de vraag wordt wat je nou moet doen om géén onderscheiding te krijgen, roept de gemeente inwoners op vrijwilligers aan de melden voor de waardering van de Koning. Die deelt tijdens de jaarlijkse lintjesregen, ter gelegenheid van zijn verjaardag, via de burgemeester op grote schaal Koninklijke onderscheidingen uit.

De meesten komen in aanmerking voor het lidmaatschap (een enkeling voor het Ridder- of – nog unieker – het officierschap in de orde van Oranje Nassau. Voor het lidmaatschap komt men in aanmerking als men gedurende vijftien jaar vrijwilliger is geweest of – in ambtelijke taal – ‘zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving’.

Verdiensten

“De nadruk bij een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau ligt op de bijzonderheid van de verdiensten voor anderen”, zegt de gemeente, die daarbij denkt aan vrijwilligers die zich inzetten voor jeugd- en jongerenwerk, op cultureel, maatschappelijk en politiek gebied, in de sport en voor verenigingen of die belangeloos maatschappelijke vraagstukken helpen oplossen.

Maar ook iemand die in zijn werk ‘bijzondere prestaties’ levert, kan worden onderscheiden, mits die overstijgen wat redelijkerwijs van iemand in een dergelijke functie mag worden verwacht. Het gaat dus om de persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten.

Wie een medeburger voor een lintje in aanmerking vindt komen, kan kijken op de website Lintjes. Voordat men  een aanvraag doet, is het verstandig contact op te nemen met de gemeente om te overleggen of die kans van slagen heeft. Men kan hiervoor Lilian Aarts benaderen op telefoonnummer (020) 540 48 12.

Gemeente

Behalve voor de jaarlijkse lintjesregen kunnen onderscheidingen ook worden aangevraagd voor een andere officiële gelegenheid zoals een jubileum of een afscheid. Voor de jaarlijkse lintjesregen moet men er bij zijn voor half juli.

Er zijn ook gemeentelijke onderscheidingen, die uit een bronzen legpenning bestaat. De betreffende persoon heeft zich langdurig en in bijzondere mate voor de gemeente en / of gemeenschap verdienstelijk gemaakt en is zeer maatschappelijk betrokken, zegt de gemeente. Een aanvraag daarvoor mket men schriftelijk indienen bij de burgemeester (de heer T.R. Poppens, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.