Uit de tussenevaluatie van een proef met een andere systematiek van subsidie geven aan culturele instellingen (voor drie jaar) blijkt dat Museum JAN daarmee het optimale maatschappelijke effect bereikt. De meerjarige subsidieregeling lijkt hiermee haar vruchten af te werpen. Het verschil met de oude aanpak is in de pilot dat het meer automatisch subsidie wordt toegekend.

Dat zegt de gemeente, die de culturele infrastructuur op peil wil houden en daarom de proef met de flexibele meerjarige subsidieregeling heeft ontwikkeld. Onder meer Museum JAN doet er sinds 2019 aan mee.

Systematiek

Het college van B en W en de gemeenteraad toetsen gedurende de periode van drie jaar op vaste momenten de gemaakte afspraken.

Deze manier van subsidiëring is een opmaat naar een meerjarige subsidiestructuur die momenteel in ontwikkeling is en in november aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Als de gemeenteraad instemt met de nieuwe subsidiesystematiek, ontvangen instellingen de meerjarige subsidie als basis en kunnen zij voor eventuele aanvullende financiering een aanvraag doen voor projectsubsidies.

Vernieuwen

Het nieuwe subsidiebeleid moet instellingen stimuleren te blijven vernieuwen en mogelijkheden te creëren om in te springen op nieuwe ontwikkelingen. De gemeente moedigt instellingen aan samenwerkingen aan te gaan met andere culturele partners, onderwijsinstellingen en lokale ondernemers om het aanbod te verrijken.

Culturele euro

“Ons doel is ervoor te zorgen dat elke geïnvesteerde euro in kunst en cultuur gebruikt wordt om de maatschappelijke waarde van kunst en cultuur te vergroten. Het ontvangen van subsidie mag niet vanzelfsprekend zijn”, zegt cultuur en financieel wethouder Herbert Raat. Met de nieuwe subsidieregeling wil hij jaarlijks een vinger aan de pols houden. De instellingen hebben de zekerheid van een driejarige subsidie als zij zich aan de voorwaarden houden. “We zien aan Museum JAN dat dit goed kan werken”, zegt Raat. “Door directeur Marieke Uildriks en de raad van toezicht is het een trekker geworden voor het Oude Dorp. Dat is zowel cultureel als economisch van belang. Door een uitgekiende marketingstrategie en het zoeken naar samenwerkingen heeft het museum het optimale maatschappelijke effect bereikt. Ik zou graag zien dat we dit binnen de gemeente breder gaan inzetten onder maatschappelijke instellingen.”

Verlenging subsidie

Voor Museum JAN loopt dit jaar de huidige subsidieperiode af. Omdat de coronacrisis gevolgen heeft voor de exploitatie kan op dit moment geen eindevaluatie plaatsvinden. Om een definitief oordeel te kunnen vormen over het volledige potentieel van het museum heeft het college van B en W dinsdag voorgesteld de huidige subsidieregeling voor een jaar gedeeltelijk voort te zetten. Hierover neemt de gemeenteraad op 7 juli een besluit. Medio volgend jaar volgt een eindevaluatie van de subsidierelatie met Museum Jan.

Motie

De meerjarige subsidieregeling sluit aan bij een de motie die de gemeenteraad op 24 maart heeft aangenomen en waarin staat dat zij wil dat het college kaders stelt voor subsidieontvangers om het maatschappelijk effect te verhogen en te sturen op meer onderlinge samenwerking. De opzet van deze meerjarige subsidieregeling lijkt hierin volgens de gemeente te voorzien.

1 REACTIE

  1. ‘Een proef met een andere systematiek’.

    Anders dan een eenmalige subsidie in 2017 ontving Museum Jan bij mijn weten nog geen gemeentelijke subsidie. De andere systematiek in dit geval zou dus zijn dat de gemeente begónnen is met het verlenen van subsidie aan dit museum. Zo te lezen is dat vanaf 2019
    € 225.000,- per jaar, dankzij welke Museum Jan operationeel het hoofd boven kan houden en in 2019 een positief bedrijfsresultaat van € 108.000,- heeft behaald.

    Anderzijds lijkt Museum Jan behoorlijk wat (stille) reserves te hebben waardoor juist weer de vraag rijst waaróm er subsidie is verleend. En wat is in vredesnaam ‘het optimale maatschappelijke effect’ dat bereikt zou zijn? En hoe stel je vast dat ‘de meerjarige subsidieregeling hiermee haar vruchten lijkt af te werpen’? Iemand? Johan, heb jij hier op doorgevraagd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.