Vrouwen moeten zich meer in politiek begeven, maar zij staan kennelijk niet te dringen. De gemeenteraad, met bijvoorbeeld één dame in de grootste (VVD) fractie, vindt dat er bij de volgende verkiezingen meer vrouwen in moeten komen.

Woensdag is er een cursus voor vrouwen die mogelijk interesse hebben in een politieke loopbaan. Er is daarvan een eerste sessie geweest, maar volgens ingewijden waren toen deelnemers nogal terughoudend. Het ging toen om een zogeheten identiteitstraining, want daar kan een beetje politica blijkbaar in de slangenkuil niet buiten.

Andere sfeer

Volgens de griffie van de gemeenteraad moet er echt geen publiek bij zijn, en zeker geen pers, als men meer vrouwen in de politiek wil. Want dan zou er een andere sfeer ontstaan, waar de potentiële vrouwen in de politiek niet op zitten te wachten.

De cursus is kennelijk bedoeld als een interne kennismaking voor vrouwen met de Amstelveense politiek. Die leren dan hoe een gemeenteraad werkt en zij lid daarvan kunnen worden.

BBA

Op dit moment zijn van de 37 raadsleden er veertien vrouw. De lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is het verst met drie vrouwen van de vier fractieleden, dus driekwart. De twee grootste fracties, VVD en D66, hebben er samen drie op de zeventien leden. Maar de Democraten kunnen bogen op een vrouwelijke wethouder in de persoon van Floor Gordon, de enige vrouw in het uit zes personen bestaande college van B&W.

Overigens pleitte juist D66 voor genderneutraliteit in de verkiezingen en gender-neutrale toiletten in het gemeentehuis. Daar stond tegenover dat de partij er trots op was de enige vrouwelijke lijsttrekker te hebben.

Vrouwen in meerderheid

In drie raadscommissies, die ook niet-raadsleden tellen (zgn. burgerraadsleden), zitten acht vrouwen. In Nederland leven vrijwel evenveel mannen als vrouwen (99 tegen 100), maar in Amstelveen is een vrouwenoverschot vijf ongeveer vijf procent. De gemeenteraad geeft dan ook een niet getrouw beeld van de bevolking, vinden degenen die voor meer vrouwen in de politieke arena strijden.

2 REACTIES

  1. Lang geleden waren wij op zoek naar vrouwen voor onze politieke partij, veel zagen daarvan af, geen zin, te veel gedoe, kinderen etc., dat mag.
    Ook bij onze partij kregen vrouwen voorrang, of ze nu goed waren of niet, simpel op basis van het vrouw zijn.
    Nu MOETEN er vrouwen in, de tijd zal het leren, maar ga de politiek niet dwingen, kansloos!

    • Ach , ik heb meer de indruk dat veel mensen op de verkiezingslijsten staan vanwege hun gehoorzaamheid aan het bestuur van een partij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.