Omwonenden van Schiphol hebben met de nieuwe app Notifly altijd inzicht in het vliegverkeer op hun locatie. In de app krijgen zij daarover real-time informatie. De nieuwe app is te downloaden via de Google Play Store en iOS App Store.

De app maakt ook het verwachte vliegverkeer en baangebruik voor de komende 24 uur inzichtelijk. Als het verwachte vliegverkeer onverwachts verandert door bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden, kunnen gebruikers van Notifly desgewenst een notificatie ontvangen.

Per uur

Per uur kunnen omwonenden bekijken hoeveel vliegtuigen er op hun locatie naar verwachting overvliegen en op de kaart met het live vliegverkeer zien om welk type vliegtuig het gaat, op welke baan deze is gestart of gaat landen, waar hij naar toe gaat of vandaan komt en wat de vlieghoogte of –snelheid is.

“Ik heb de luchtvaartsector gevraagd een ‘vliegweerbericht’ voor omwonenden te maken”, zegt demissionair Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). “Ik ben blij dat dit is gelukt met de Notifly app. Voorspelbaarheid is van belang voor de omwonenden van Schiphol.”

Met buren ontwikkeld 

Uit onderzoek dat Schiphol twee jaar geleden startte naar de informatiebehoefte onder omwonenden, bleek dat er vraag is naar meer voorspelbaarheid van het vliegverkeer en meer proactieve communicatie daarover. Met Notifly wil de luchthaven antwoord geven op deze vraag. Voor livegang is Notifly een aantal maanden met buren getest. Op basis van de feedback uit deze zogenaamde beta-test is de app geoptimaliseerd en klaargemaakt voor livegang. Ook na lancering blijft Schiphol in samenwerking met omwonenden werken aan de doorontwikkeling van de app, onder andere aan het vergroten van het werkingsgebied.

“Transparante communicatie en informatievoorziening dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving”, zegt Dick Benschop, President & CEO van Royal Schiphol Group.

Zelflerend algoritme 

Notifly doet de locatiegebonden voorspellingen over vliegverkeer op basis van een zelflerend algoritme. De voorspelling van Notifly ontstaat doordat meerdere variabelen aan elkaar verbonden worden om een betrouwbare voorspelling te doen. Het model verwerkt weerdata van het KNMI en radardata over het vliegverkeer. Het model zoekt naar gelijksoortige omstandigheden en pakt daar een gemiddelde uit. Het model is zelflerend, waarbij de voorspelling die het heeft gegeven langs de meetlat legt van het daadwerkelijk aantal vliegtuigen dat op dat moment komt overvliegen. Deze data wordt vervolgens verwerkt, om de voorspelling steeds te blijven verbeteren.

Voor meer informatie over Notifly kijk je op Schiphol.nl/notifly.

1 REACTIE

  1. De enige bijdrage die Notifly levert aan de leefbaarheid van de omgeving van Schiphol is dat men weet wanneer de ramen en balkon-, terras- en tuindeuren gesloten moeten worden.

    Volgens de redenering van Schiphol is het vliegtuiglawaai van belang voor de omwonenden van Schiphol, want die is voorspelbaar.

    Omwonenden kunnen beter de app Explane van SchipholWatch op hun telefoons installeren. Daarmee kan namelijk het geluidsniveau van de lawaaibakken meten en opsturen zodat die wordt toegevoegd aan de steeds grotere database. Explane is het enige wapen dat omwonenden gehbben tegen de geluidsterreur van Schiphol. Zoek op Twitter maar naar #Explane.

    Wij passen nu op een huis in Krommenie, op 33 km van Schiphol. Vanochtend mat ik 82 db, geproduceerd door een Turkse lawaaibak. De Chinezen kunnen er ook wat van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.