Met een korte stilte herdacht woensdag de gemeenteraad één van haar leden, de op 29 april op 66-jarige leeftijd overleden Percy de Robles. Hij was fractievoorzitter van Senioren Belangen Amstelveen (SBA).

Percy de Robles, fractievoorzitter en raadslid van Senioren Belangen Amstelveen. Wegens de coronamaatregelen vond de vergadering weer digitaal plaats, maar zijn vrouw en dochter waren er online bij.

Realistisch

Zijn dood kwam niet onverwacht maar het was toch een schok, zei burgemeester Tjapko Poppens. “Percy was al langere tijd ziek en sprak daar heel open en realistisch over. Hij was echter strijdbaar en bleef met grote toewijding zijn raadswerk doen. En bij veel raads- en commissievergaderingen lukte het hem om deel te nemen.”

De Robles startte zijn loopbaan in de Amstelveense politiek in april 2014 toen hij als burgerlid werd beëdigd namens de fractie Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA). In oktober van dat jaar werd hij lid van de raadscommissie Ruimte, wonen en natuur.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd hij geïnstalleerd als raadslid van de OCA en was hij ook fractievoorzitter van de partij. In juni 2019 ging hij door als eenmansfractie Senioren Belangen Amstelveen (SBA).

Senioren

Percy maakte zich volgens de burgemeester in het bijzonder hard voor de ouderen in Amstelveen. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: “Senioren van Amstelveen verdienen het om goed vertegenwoordigd te worden in de raad”. Hij kwam onder meer met een unaniem door de raad gesteunde motie voor een pilot voor gratis openbaar vervoer voor ouderen met een minimum inkomen.

Vorig jaar legde hij samen met Sandra van Engelen van het CDA namens de gemeenteraad bloemen neer bij het Hart Van Medeleven in de Stadstuinen. Dit ter nagedachtenis aan alle mensen die in de coronaperiode stierven.

Energie

De Robles genoot van zijn raadswerk, zei de burgemeester. “Het gaf hem energie om door te gaan, ondanks zijn ziekte. Hij bereidde vergaderingen zorgvuldig voor en stond open voor samenwerking met anderen. Bovenal was Percy de Robles een gentlemen, keurig gekleed, iemand die anderen met respect benaderde, zorgvuldig zijn woorden koos en belang hechtte aan goede omgangsvormen in het politieke debat.”

De SBA fractie was volgens de burgemeester een hechte drie-eenheid, bestaande uit Percy, zijn vrouw Veerle en Arthur Walraven. “De fractievergaderingen vonden doorgaans in een goede en ontspannen sfeer plaats. Er klonk regelmatig gelach vanuit de fractiekamer. Percy nam het raadswerk zeer serieus, maar had ook een goed gevoel voor humor. Bij de griffie kwam hij geregeld langs voor een praatje en een grapje.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.