Meisjes sporten minder dan jongens. Dat blijkt uit de evaluatie ter voorbereiding van de nieuwe Sportnota, waaraan de gemeente werkt. Donderdag werden in een zogeheten beeldvormende bijeenkomst raadsleden geïnformeerd over haar ambities. Het beleid volgt het coalitieakkoord.

Ook mensen met een migratie-achtergrond doen minder aan sport. De gemeente wil het bewegen van de bevolking stimuleren en daarbij blijven, naast de al genoemde doelgroepen, ook ouderen een aandachtgroep, net als chronisch zieken, die daardoor een beperking hebben.

Openbare ruimte

In het beleid past ook dat voor de toenemende ongeorganiseerde sporters er meer faciliteiten in de openbare ruimte komen. Overigens staat Amstelveen in de top vijf gemeenten waar veel aan bewegen wordt gedaan, voor sommige aspecten ervan zelfs op de eerste plaats, maar het kan altijd beter, vond sportwethouder Rob Ellermeijer.

De ambitie van de gemeente is dat iedereen op sportgebied en het bewegen kan meedoen en topsport een meer prominente rol krijgt. Toptalenten kunnen overigens naar de middelbare school, zodat zij ook andere dan sportieve opleidingen krijgen, waarop zij na een sportcarrière kunnen terug vallen. Maar intussen moeten die topsporttalenten wel meer zichtbaar worden voor andere inwoners, wordt het in de Sportnota vastgelegde beleid. Organisaties die zich bezig houden met topsport worden dan ook extra ondersteund.

NTC

Intussen bestaat er in Amstelveen een Nationaal Tennis Centrum (NTC), waarvan de kansen die dat biedt aan de gemeente niet voorbij moeten gaan, zei Ellermeijer. Intussen zijn er drie andere organen die een cruciale rol spelen in het meer bewegen van inwoners, zei Victor Frequin (VVD). Hij noemde AmstelveenSport, de welzijnsorganisatie Participe en de particuliere sportscholen, die veelal over uitstekende accommodaties beschikken.

Sandra van Engelen (CDA) drong er op aan dat de behoeften van gehandicapten ook uit hun mond wordt gehoord en niet afhankelijk zijn van het gemeentelijke aanbod. “Wij moeten wat zij nodig hebben niet voor hen gaan bedenken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.