De gemeente kreeg vijf procent meer ruimte om Amstelveners aan een huurwoning te helpen. Tot 1 januari 2025 kan zij sinds kort bij 30% van de huisvestigingsvergunningen voorrang geven aan economisch of maatschappelijk aan Amstelveen gebonden woningzoekenden. Tot voor kort was dat 25 procent. Het gaat om twintig extra huurwoningen.

Samen met veertien andere gemeenten uit de regio verzocht Amstelveen het Rijk tot verruiming van de zogenoemde beleidsruimte. Het verzoek is gehonoreerd en nu vastgelegd in de Crisis- en herstelwet.

Maximale beleidsruimte

“Een mooi resultaat”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “Dit is de maximale beleidsruimte die we kunnen behalen. We hebben nu meer mogelijkheden voor de Amstelveense woningzoekende zoals we ook hebben opgenomen in onze Woonagenda 2020-2023.”

Met de beleidsruimte kunnen afspraken worden gemaakt met woningcorporaties om woningen via woningnet bij voorkeur toe te wijzen aan Amstelveners.

Maatwerk
Op dit moment wordt lokale voorrang nog vooral gebruikt voor Amstelveners in bepaalde complexen, maatwerk voor 28- tot 34-jarigen, voorrang voor leraren en zorgpersoneel, 5% maatwerkregeling voor woningcorporaties en ‘van groot naar beter’.

Het experiment is gestart op verzoek van de gemeenten in de regio Amstelland-Meerlanden, Amsterdam, Zaanstreek-Waterland en geldt ook alleen in deze gemeenten.

1 REACTIE

  1. Misschien volgens de regels het maximale eruit gehaald, maar dit lost in wezen niets op. Hiermee wordt de wachttijd van gemiddeld 14 jaar teruggebracht naar 13 jaar en 4 maanden. Men schuift de problemen gewoon voor zich uit. Bouw eens wat sociale aanleunwoningen voor ouderen. Kost relatief weinig ruimte en dan komt er aardig wat plaats vrij voor startende gezinnetjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.