De VVD wil een zogeheten ā€˜landmarkā€™ in Amstelveen, zeg maar een bouwwerk of standbeeld waarmee de gemeente alom bekend wordt. In het verleden zijn al diverse bouwwerken als zodanig aangewezen, zoals het in aanbouw zijnde hoogste gebouw van de stad, de Bankrastoren. Maar kennelijk is volgens de VVD te weinig aan citymarketing en het aantrekken van toeristen gedaan. Het moet iets worden als het Vrijheidsbeeld in New York.

De D66-fractie zag bij monde van fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven dinsdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), als het dan toch moet, vooral iets in het eindelijk opwaarderen van het Stadsplein tot een tweede Museumplein, met veel groen en zo.

Voorlopig

De kwestie kwam aan de orde bij de behandeling van de jaarstukken van de gemeente, waarin B&W eigenlijk verantwoording afleggen van het in 2020 gevoerde beleid. Het is een voorlopige rekening, want hoe het met de door de gemeente voorgeschoten rijksbijdragen aan ondernemers wegens corona (o.a. TOZO regeling) zit, weet men nog niet exact. Het resultaat op de jaarrekening is ruim veertig miljoen euro die in de algemene reserve wordt gestort; er was op meer dan 23 miljoen begroot.

Overigens had de coalitie (VVD, D66 en PvdA) al achter gesloten deuren over o.a. een Landmark gesproken. Volgens Van der Steenhoven gaf hij een soort ā€˜inkijkjeā€™ in dat geheime overleg. Zijn partij stond niet trappelen om iets te bedenken, maar had zich tenslotte min of meer bij de VVD-wens aangesloten. Het Stadsplein moet volgens hem het Landmark worden.

Manneke Pies

Wethouder Herbert Raat, zelf opgegroeid in de Achterhoek, zei dat bijvoorbeeld in zijn geboortestreek een standbeeld van de formatie Normaal staat waar velen heen komen. En hij wees ook op ā€˜manneke Piesā€™ in Brussel, een beeldje van 1,20 meter hoog dat iedereen kent, minimaal van horen zeggen.

Overigens heeft de gemeente zich bediend van rode en groene ā€˜vinkjesā€™ in de jaarrekening. Maar groen wil wel zeggen dat het volwaardige begrote bedrag is uitgegeven, maar zegt in wezen niets erover of het doel met die uitgave bereikt is, zeiden onder meer Pier Rienks van het CDA en Martin Kortekaas van GroenLinks. Rienks wilde wat meer de verhalen achter de cijfers zien. Ook constateerde hij dat tachtig procent van de bouwleges niet kostendekkend is, waarop Raat antwoordde dat het vooral de kleine bouwprojecten ā€“ zoals een dakkapel ā€“ zijn waar geld bij moet, terwijl op de grote projecten wordt verdiend.

Licht

Intussen dragen ook de jaarstukken de sporen van de coronacrisis. ā€˜We zijn er nog nietā€, verzuchtte Esther Veenboer van de PvdA. De vraag is volgens haar of er licht wordt gezien aan het einde van de tunnel.

Van de gemeentelijke subsidie die beschikbaar is voor zogeheten ā€˜hang- en sluitwerkā€™ tegen inbrekers in woningen is veel geld nog over. ā€œDe ervaring is dat men daarvan dikwijls pas gebruik maakt als er is ingebrokenā€, zei burgemeester Tjapko Poppens. ā€œEr wordt wel nog steeds gebruik van gemaakt, maar te beperkt.ā€ De gemeente is van plan er een communicatiecampagne aan te verbinden.

Tom Coumans van de VVD achtte het mogelijk dat zijn partijgenoot Herbert Raat persoonlijk niet zoveel in een nieuw Landmark ziet, maar constateerde dat Amsterdam, nu minder toeristen trekkend, misschien wel spijt heeft van het slopen van de letters ā€˜I Amsterdamā€™ā€¦.

Foto: Herbert Raat bij standbeeld Normaal

17 REACTIES

  1. Een ā€œlandmarkā€ in Amstelveen? Amstelveen heeft voor toeristen gewoon niets te bieden. Dat willen de bewoners niet. Dit is een woon&slaapstad. Is dus volledige onzin.
    En dan nog die Bankrastoren! Zou misschien passen aan de zuid-as maar hier is het slechts een betonvloek met wanstaltig hĆ³ge huren.

    • Trouwens ziet u Raat al hƶken šŸ˜‚šŸ˜‚Hij heeft wel een stoer boerenpetje op, maar dat gaat er bij mij toch echt niet in. Volgend jaar wil hij hier misschien een soort Zwarte Cross šŸ˜‚šŸ˜‚

  2. Het ‘Riool van Raat’ (A9) is een kenmerkende ‘landmark’: niet te missen en in alle opzichten typerend voor deze stad. Zet er nog een standbeeld bij zodat niemand ooit zal vergeten aan wie Amstelveen die ellende te danken heeft.

  3. JB, als anderen off-topic reageren, zegt u daar nooit iets over. U reageert alleen steeds smalend op mij. Dat mag hoor, maar het valt wel op en het wordt ook vervelend.

    Mijn reactie was trouwens niet off-topic. Het ging over een ‘landmark’ van Amstelveen en die massale verkeersgoot die Amstelveen doormidden snijdt, is de meest opvallende landmark die je kunt bedenken. Nu nog een standbeeld van Herbert Raat ernaast.

    U bent een haatjunkie. Natuurlijk haat ik Herbert Raat niet. Hij is een vriendelijke man maar in veel opzichten een waardeloze bestuurder. Hij besteedt meer geld aan (zogenaamde) kunst dan aan dingen waaraan meer behoefte is, zoals bijvoorbeeld een behoorlijke fietsen- en scooterstalling in het Stadshart en behoorlijke zitbanken bij het fontein ipv die kostbare misbsksels. En natuurlijk handhaving van de Stadspleinregels.

    • Die ā€œkostbare misbakselsā€ stonden anders al jaren in de opslag. En over smaak valt niet te twisten , maar ik vind deze best grappig.

    • Uw eeuwig bij herhaling zeiken over het ‘riool’, Raat en het Stadsplein wordt ook vervelend. Weet u, in uw alwetendheid, een ander vak voor Raat? Hij zit nu volgens u al twaalf jaar in het verkeerde, want is waardeloos. U haat hem niet, maar niemand gelooft dat. Helaas voor u heeft niet iedereen uw smaak.

  4. We hebben al een landmark, namelijk de Annakerk. Iedereen die wel eens over de A9 heeft gereden (her)kent de toren, waardoor deze bekender is dan het Cobra Museum. Koesteren dus, doe er desnoods iets extra’s mee, maar ga je als raadslid in vredesnaam met belangrijkere zaken bemoeien.

  5. Om de fontein horen leuke, prettig zittende banken, zoals de populaire houten zitbanken langs het Stadsplein: Daarop kan men aan beide kanten zitten. Ideaal, vooral in de namiddag en bij avondzon. Die dure misbaksels hadden wmb in de opslag mogen blijven. Ze zijn best grappig maar op die plek zijn ze misplaatst, zoals wel vaker het geval is met Raats keuzen.

  6. Voor de volledigheid (en voor gemeenteraadsleden) nog even de definitie:

    ‘landĀ·markĀ (het;Ā o;Ā meervoud:Ā landmarks) opvallendĀ bouwwerkĀ of ander element in het landschap’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.