In het Stadshart, inclusief het gebied rond de Stroombaan, een aantal ontmoetingsplaatsen voor jongeren (JOP’s), speelweiden en sportvelden is lachgas verboden. Dat heeft burgemeester Tjapko Poppens besloten.\, omdat het spul naar zijn mening vaak tot overlast en zwerfvuil in de openbare ruimte (lege ballonnen en patronen) leidt.

Het verbod om lachgas te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten of voor dat gebruik voorwerpen of stoffen bij zich hebben betreft een aantal ‘hotspots’ waar regelmatig overlast plaatsvindt door gebruikers van lachgas. Het verbod geldt voor een half jaar.

Gezondheidsrisico’s

Volgens burgemeester Tjapko Poppens wordt lachgas door veel mensen gezien als een relatief onschuldig middel: “Behalve dat het wel degelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, leidt het gebruik vaak tot overlast door vervelend gedrag en troep op bijvoorbeeld speelweiden en plaatsen waar jonge kinderen komen,” zegt hij. Met het locatieverbod kunnen politie en handhavers van de gemeente optreden tegen overlast gevende situaties.

Verbodsgebieden

Exact is lachgas verboden in de gebieden: Stadshart (het gebied gelegen tussen Keizer Karelweg en de Van Heuven Goedhartlaan; het gebied rond de Stroombaan; jongerenontmoetingsplaatsen (JOP’s) op de Laan Nieuwer Amstel, Oranjebaan, Schweitzerlaan en de Zetterij; alle jeugd- en kinderspeelplaatsen, speelvijvers, speelweiden, sportvelden en zandbakken en (school) pleinen in het gebied bij de Landtong en Kringloop tussen Groenhof en de Bovenkerkerpolder.

Landelijk verbod

Met het verbod op gebruik van lachgas op specifieke locaties loopt de gemeente vooruit op het algehele landelijke verbodsbepaling op lachgas voor recreatief gebruik. Dat verbod is in voorbereiding, maar lokaal is het locatieverbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waardoor gemeente en politie al kunnen optreden tegen de overlast. Op het overtreding staan boetes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.