Wethouder Rob Ellermeijer (Sport) heeft dinsdag 4 mei een krans gelegd voor de sporters die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Dat deed hij samen met de Amsterdamse sportwethouder Simone Kukenheim. De herdenking vond plaats bij het Olympisch Stadion en wordt sinds 2005 georganiseerd.Op 4 mei worden allen – burgers en militairen – herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Stilstaan

“Veel mensen weten niet dat er ook sporters zijn omgekomen tijdens de oorlog of dat er een monument voor hen is bij het Olympisch Stadion”, zegt Ellermeijer (foto rechts). “Daarom is het belangrijk om hierbij stil te staan.”

Thema

Het thema van de Nationale Sportherdenking is dit jaar de maatschappelijke rol van sport na een oorlog. “Een belangrijk thema”, zegt directeur van AmstelveenSport Heleen van Ketwich Veschuur, ook lid van het comité Nationale Sportherdenking en derhalve bij de kranslegging aanwezig (foto midden).

De Tweede Wereldoorlog was verantwoordelijk voor de internationale doorbraak van gehandicaptensport. Met behulp van sport en lichaamsbeweging werden zwaargewonde oorlogsslachtoffers begeleid bij hun terugkeer in de maatschappij. “Uiteindelijk zijn hieruit de Paralympische Spelen ontstaan,” zegt Van Ketwich Verschuur.

Wegens corona konden er maar dertig mensen op de besloten herdenking komen. Belangstellenden konden de ceremonie volgen via een livestream, maar ook daar wisten de geenszins genodigde Amstelveense media blijkbaar niets van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.