Lokale ondernemers staan te popelen om inwoners te ontvangen, zegt wethouder Floor Gordon van Economische zaken (foto). “Koop lokaal’ is haar devies. De gemeente wijkt daarin niet af van het plaatselijke MKB, horeca en winkels. Er is ook een campagnevideo gemaakt om dat advies te propageren.

Samen met ondernemers en brancheorganisaties doet de gemeente wat mogelijk is om de lokale economie te laten doordraaien en de werkgelegenheid op peil te houden, zegt zij.

Stimulering

Behalve het Ondernemersloket zijn er een site met alle regelingen voor ondernemers, een lokale MKB kredietregeling en 1,5 meter maatregelen subsidie. Ook zegt de gemeente dat zij lokale initiatieven steunt, zoals een promotiecampagne voor het in de buurt shoppen, bij Amstelveense MKB en detailhandel. En te genieten van de lokale horeca. Binnenkort komt de gemeente met een Stimuleringsfonds voor ondernemers.

“Veel winkeliers en horecazaken hebben het moeilijk”, verzucht Gordon. “Altijd is lokaal kopen een goed idee, maar in coronatijd nog nét ietsje meer. Inwoners steunen zo niet alleen de plaatselijke winkeliers en horeca, maar ook de gemeenschap.”

Zij vindt dat de stad daardoor aantrekkelijk en in ontwikkeling blijft. “Lokale ondernemers zorgen voor werkgelegenheid. Graag helpen we bestaande banen te behouden voor een vitale economie.”

18 REACTIES

  1. Het gaat de gemeente toch niets aan waar ik mijn spullen koop of waar ik mijn koffie nuttig? Het gaat de gemeente toch ook niet aan om een voorkeur uit te spreken voor een bepaald type ondernemingen of ondernemers? Je zal maar online ondernemer zijn en een wethouder roept op om voorlopig maar geen zaken meer met jou te doen, want eigen winkels eerst! Het wordt in heel Nederland normaal gevonden, maar ik heb mij van meet af aan verbaasd over dit soort oproepen.

    • Ik kan het wel begrijpen, dat ze het aanmoedigt om je koffie te drinken bij particuliere tenten ipv internationale koffieketens, die nog nauwelijks belasting betalen ook. Ik koop mijn boeken ook altijd bij Venstra ipv bol. Kwestie van gunnen, ik vind bol namelijk een aso bedrijf. Altijd al gevonden ook. Zo heb ik wel meer winkels waar ik bewust lokaal koop vanwege uiteenlopende redenen.

      • Je mist mijn punt weer eens. Het is niet aan een overheid om een voorkeur uit te spreken waar jij je boodschappen doet of in welke plaats jij op een terras gaat zitten. (of dat je überhaupt ergens op een terras koffie moet gaan drinken naar hun mening)

        • In het kader van het vele belastinggeld wat het laatste jaar naar de lokale bedrijven is gegaan mag de lokale overheid best een voorkeur uitspreken. Zij en ook wij in Amstelveen hebben er gewoon belang bij dat zo veel mogelijk bedrijven overeind blijven. In het verleden zijn daar ook genoeg voorbeelden van te geven.

  2. De gemeente mag initiatieven van bestaande lokale ondernemingen net zo goed ondersteunen als initiatieven van lokale musea, verenigingen en andere organisaties.

  3. Dit heeft geen moer met initiatieven te maken zei ik al. En zie verder wat ik er al over gezegd heb, anders val ik zoals jij voortdurend in herhaling.

  4. Het is de taak van een gemeente om een gezond maatschappelijk en (sociaal-)economisch klimaat te bevorderen en er daarbij op toe te zien dat zwakkeren niet buiten hun schuld in moeilijkheden worden gebracht door niets en niemand ontzienende marktwerking.

    Het zou dus wel raar en onwenselijk zijn als het de gemeente niet interesseerde waar bewoners hun spullen kopen en hun koffie drinken en wat voor ondernemingen zich binnen de gemeentegrenzen vestigen.

    • Zo te lezen is dit je eigen omschrijving van de gemeentelijke taken, zoals je wel vaker je eigen draai geeft aan de feiten.

      En dat de gemeente geïnteresseerd is in de middenstand, voor zover relevant binnen haar taakgebieden, is iets anders dan een voorkeur uitspreken met wie ik zaken moet doen. Dat ligt niet op de weg van een gemeente. Ik zou zelfs bijna denken dat een online leverancier bij een rechter of de landelijke ombudsman best wel eens voet aan de grond zou kunnen krijgen, maar dat is voer voor juristen.

      • Zoals altijd ga jij weer op de persoonlijke tour.

        Jij lijkt een voorstander te zijn van een kleine, terugtredende overheid. Ik sta meer aan de kant van een overheid die haar maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid kent en neemt. Het marktgeoriënteerde neoliberalisme geeft nu wel ellende veroorzaakt.

        • Klachten over mijn ‘persoonlijke tour’ kun je insturen naar Johan Bos zou ik zeggen. Dan hoor ik het wel van hem of hij verwijdert mijn bijdrage als hij vindt dat je gelijk hebt.

          Verder heeft mijn stelling niets met een wel of niet, grote of kleine of terugtredende overheid te maken, maar met hun taakopvatting. Namelijk die van neutraliteit. Niets meer en niets minder.

          • En je begint ook weer over verwijderen en blokkeren. Persoonsgerichte opmerkingen zijn per definitie off-topic.

        • Tuurlijk. Dat is communistisch. Een omvangrijke overheid, waar eigenlijk iedereen voor werkt. Dat zag ik in de voormalige Sovjet-Unie. Er was geen werkloosheid, want iedereen moest werken. Ik zag vrouwtjes rails van treinen poetsen en op elke verdieping vaneen hotel iemand bijhouden hoe laat een gast in zijn kamer kwam en – als hij iemand meenam – of dat wel correspondeerde met een aantal voor die kamer opgegeven gasten. En dan heb ik het nog niet gehad over iedereen die voor de KGB geacht werd te werken. Kortom: De handhaving was er beter dan in Amstelveen…..

  5. Ook (of liever juist) in een democratische maatschappij heeft de overheid mede als taak om de markt te reguleren en te behoeden voor uitwassen en uitbuiting.

    Neoliberalen vinden dat de overheid juist dienstig moet zijn aan de markt.

    Nou, met zoveel crises op het gebied van gezondheid, vervuiling, voedsel, water, energie, klimaat, biodiversiteit, grondstoffen en erosie weten wij nu hopelijk wel waar dat toe leidt.

  6. Wat kan er nu tegen zijn dat de gemeente samen met ondernemers en brancheorganisaties alles doet wat mogelijk is om de lokale economie te laten doordraaien en de werkgelegenheid op peil te houden? Lokale bedrijven hebben evenveel recht als burgers op betrokkenheid van de overheid. Wat zou je ervan vinden als het de gemeente niets interesseerde?

    Communisme, kapitalisme, socialisme, (neo)liberalisme, allemaal zijn zij op zichzelf (dus zonder tegenmachten) vreselijk. Toch dragen zij vrijwel overal in verschillende mengverhoudingen bij aan het functioneren en de instandhouding van ontwikkelde en min of meer beschaafde landen. Daar bemoeien landelijke, regionale en de lokale overheden zich in meer of mindere met waar men zijn spullen koopt. Nu – bijvoorbeeld – duidelijk begint te worden dat mondialisering uit de hand gelopen is en daarbij veel nadelen vertoont, zal er weer een trend in de richting van regionalisering en lokalisering van productie en consumptie ontstaan. Dit kan de duurzaamheid alleen maar ten goede komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.