Door een fout bij meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten is er bij bijstandontvangers met schulden beslag gelegd op meer geld dan wettelijk is toegestaan. Behoort Amstelveen tot die gemeenten en, als dat nog niet bekend is, hoe denken B&W dan over de fout die tienduizend Nederlanders trof, heeft de SP-fractie in de gemeenteraad schriftelijk gevraagd.

Uit een document van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) blijkt dat de fout bijstandsontvangers tientallen euro’s per maand moeten betalen.

Overheid

Wil Roode van de SP zegt geschrokken te zijn van het bericht. “De overheid hoort betrouwbaar te zijn en helaas is dit weer het zoveelste voorbeeld dat er veel mis kan gaan in de uitvoering.”

De partij wil ook weten of de gemeente inmiddels de beslagvrije voet hanteert van 95% van het gehele inkomen (inclusief vakantietoeslag) voor alle personen die dit betreft. En of B&W bereid zijn gerechtsdeurwaarders die de beslagvrije voet niet hanteren uit te sluiten van inschrijving op aanbestedingsprocedures.

Gerechtsdeurwaarder

Het probleem kan zich volgens voorzitter Andre Moerman van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden ook voordoen bij mensen van wie wel de goede vakantietoeslag is doorgegeven. “Is het college ermee bekend dat er in Amstelveen beslagleggingen door gerechtsdeurwaarders zijn gedaan waarbij geen rekening is gehouden met de geldende regelgeving?”, vraagt de SP. En ook of de gemeente het denkt te corrigeren als gerechtsdeurwaarders geen beslagvrije voet respecteren.  De gemeente geeft de inkomensgegevens door aan de gerechtsdeurwaarder, constateert de fractie.

Roode spreekt over een financiële ramp voor mensen die financieel toch al kwetsbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.