Evenals in de raadsvergadering van vorige week meldt PvdA-raadslid Arnout van der Bos (foto) nogmaals, nu in  een persbericht, dat zijn partij bezorgd is over de bezuinigingsplannen in het openbaar vervoer. In elk geval moeten volgens hem voorlopig geen lijnen worden geschrapt.

Zonder verdere steun van het Rijk loopt het mis in de regio met bussen en trams. Die zagen door corona het aantal reizigers met 60 tot 70 procent verminderen, maar wethouder Ellermeijer kondigde aan het openbaar vervoer in Amstelveen zoveel mogelijk overeind te willen houden.

Miljard euro

Maar in een brief van de voor openbaar vervoer verantwoordelijk zijnde Vervoerregio schreef het bestuur dat de financiële positie van de aanbieders heel penibel is. “Als er niets verandert, zou de Vervoerregio de komende jaren in totaal meer dan een miljard Euro tekort komen”, zegt Van den Bosch. “Het is duidelijk dat er wat moet gebeuren, maar we mogen niet vergeten hoe belangrijk het openbaar vervoer is voor sommige mensen. Bijvoorbeeld ouderen die met de bus bij familie op bezoek of scholieren die met de tram naar school gaan. Die mogen we niet in de steek laten.”

Slecht ter been

Maar wat hij er aan wil doen is niet duidelijk. Of de gemeente zelf de portemonnee trekt evenmin. Behalve kostenbesparing, stelt hij voor op lijnen met hoge frequenties die te verlagen. Bijvoorbeeld vier in plaats van zes bussen er uur. Hoewel: “Het lastige daarbij is dat die drukke lijnen ook nu nog het minst verlies lijden.”

Met moet niet snel lijnen schrappen, vindt hij. “We mogen niet vergeten dat juist mensen die slecht ter been zijn, afhankelijk zijn van de bushalte dichtbij.”

Volgens we wethouder blijft in elk geval dit en volgend jaar het openbaar vervoer gespaard.

1 REACTIE

  1. Schrappen of lagere frequentie betekent ook weer meer drukte in het ov. Dus de kans op besmettingen wordt ook weer groter of de mensen pakken alsnog de auto, zodat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Wat je je ook kunt afvragen kun je direct na eventuele bezuinigingen en als Covid voorbij is direct dan weer opschalen naar het oude niveau? Zie personeel na die ontslaggolf in de zorg in 2015,16 . Nu kun je met moeite daarvoor mensen krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.