De SP-fractie in de gemeenteraad wil weten hoeveel Amstelveense kleine ondernemingen dreigen om te vallen, omdat de NOW-regeling en de vaste lasten regeling (TVL) van het Rijk voor hen niet blijkt te gelden. Sommigen moeten namelijk geld volledig terug betalen. Ook wil zij blijkens schriftelijke vragen een gemeentelijk meldpunt voor de bijna omvallende ondernemers.

De regelingen van het Rijk in verband met de coronacrisis zijn haastig in elkaar gezet en dat heeft nu volgens de SP-fractie tot gevolg dat geen maatwerk kan worden geleverd. Volgens minister Koolmees is dat voor 144.000 ondernemingen nauwelijks mogelijk.

Maatwerk

“Bezwaar maken kan wel. Tot nu heeft 1 op de 20 ondernemers dat gedaan en elk bezwaar moet alsnog apart worden beoordeeld”, zegt raadslid Marina Casadei. “Het niet kunnen leveren van maatwerk aan de zwaar getroffen ondernemers, omdat daar geen ruimte voor zou zijn, laat onverlet dat het beoordelen van al die bezwaren tijd kost.”

Haar vragen betreffen vooral bedrijven met minder dan tien werknemers (pakweg twee derde van alle aanvragers) die nu het risico lopen de voltallige loonsubsidie terug te moeten betalen. Het wegvallen van één werknemer heeft daar al een enorm effect op de totale loonsom, zegt ze. “Daarnaast worden deze kleinere ondernemers ook geconfronteerd met mogelijke strafkortingen.”

Terug betalen

Wil Roode van de SP vindt dat niet veel meer ondernemers dan werd verwacht nu de dupe worden van weeffouten in de haastig opgezette regelingen, omdat zij alsnog de overheidssteun moeten terugbetalen. “Met name de kleine ondernemer met niet meer dan 10 werknemers lopen het risico het voltallige loonsubsidiebedrag terug te moeten betalen”, zegt Roode.

De SP wil van B&W weten of Amstelveense ondernemers die getroffen zijn ook financieel aanspraak kunnen maken op het lokale Coronafonds van 15 miljoen euro. En ook of de uitvoering van de behandeling van de bezwaarschriften bij de gemeente ligt en hoeveel geld is gemoeid met de afhandeling hiervan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.