Elf wegens werk aan de A9 in februari vorig jaar uitgegraven iepen aan de Keizer Karelweg hebben een nieuwe bestemming. De gemeente plantte zeven ervan aan de Eleanor Rooseveltlaan. Op 6 en 7 april volgen de laatste vier, die naar de hoek van de Sportlaan en Beneluxbaan gaan.

Overigens werden langs de A9 duizenden bomen gekapt.

Kabels

Deze iepen stonden langs de Keizer Karelweg, waar we ze met wortel en al werden uitgegraven. Dat lukt volgens de gemeente niet overal, wegens kabels en leidingen. De iepen van de KK-weg zijn 15 jaar oud en kunnen nog jaren mee. Wethouder Floor Gordon van groenbeheer zegt het ‘geweldig nieuws’ te vinden dat de gezonde en grote iepen konden worden behouden voor Amstelveen. Volgens haar ontstaat daardoor ‘direct een omvangrijk en mooi groen beeld’. Zij zegt dat groen in de stad niet alleen bijdraagt aan een fijne leefomgeving, maar ook een belangrijke en functionele rol speelt bij “een rijke stedelijke biodiversiteit en verkoeling van de stad.”

Iepziekte

De verplaatste iepen zijn minder gevoelig voor iepziekte. Langs de Beneluxbaan komen eind dit of begin volgend jaar nieuwe iepen, naast bosplantsoen en ingezaaide bermen.

 Oorspronkelijk waren er dertien iepen gemarkeerd om te worden uitgegraven bij de Keizer Karelweg. In de praktijk is het maar bij elf  gelukt. Bij twee zaten er te veel kabels en leidingen in de grond. Vorige jaar schepte de Nationale Bomenbank de iepen uit hun vakken en laadde ze op een trailer. De afgelopen maanden stonden zij op een terrein aan de Kalkbranderij, waar zij tijdelijk werden opgeslagen. Een video van de verplaatsing in februari 2020 is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=eg4oyfQe8Dk&t=5s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.