Een kwart van de Amstelveense ondernemers overleeft waarschijnlijk de crisis niet. Dat blijkt uit een enquête van de zogeheten Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven. Directeur Darshan Sloot van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) presenteerde de resultaten woensdag aan wethouder Floor Gordon van Economische Zaken.

Dat gebeurde tijdens een blijkbaar geheime bijeenkomst van het Platform Ondernemend Amstelveen (POA).

Omzetverlies

Lokale steun is hard nodig vindt Sloot. De meeste ondernemers lieten via de enquête weten 40 tot 60% omzetverlies te hebben. Twee derde maakt gebruik van overheidssteun. Een derde komt hiervoor niet in aanmerking of denk dat.

Voor veel ondernemers duurt de crisis nu echt te lang, zegt de OA. “Het water staat hen aan de lippen. Lokale steun is nodig om te overleven en na Corona zo snel mogelijk weer omzet te genereren.” Het is een herstelplan voor de plaatselijke economie nodig, vindt de organisatie.

Via de enquête melden ondernemers geholpen te zijn met financiële steun, investeringen en kwijtschelding. Een andere groep denkt meer aan netwerken, adverteren en promotie in het algemeen.

Brainstorm

Tijdens de bijeenkomst van POA is volgens Stoop gebrainstormd over uitvoering en planning van de actiepunten een concept Herstelplan voor ondernemers na Corona.

Daan Kroone, eigenaar DAY Foodbar en voorzitter KHN Amstelland, zegt dat men al en jaar praat en er nu echt iets tot stand m0et komen.  “We praten al vanaf april vorig jaar, een maand na de eerste lockdown. Ondernemers wachten met smart op de wederopbouw van hun bedrijven.”

Hulp

Darshan Sloot heeft kennelijk vertrouwen in de plaatselijke overheid. “Het was goed tijdens het POA te vernemen dat wethouder Floor Gordon en het team EZ noodlijdende ondernemers echt wil ondersteunen en dat zelfs maatwerk mogelijk is,” zegt ze. Volgens haar is er geld beschikbaar voor goede plannen en initiatieven. “Het MKB hoeft zeker niet te vrezen dat de pot met geld uit het Corona noodfonds straks vergeven is. Er is in elk geval een miljoen beschikbaar. En als er meer nodig blijkt te zijn dan komt dat er.”

Maatwerk

De Denktank gaf uitgebreide reactie gegeven op het concept Herstelplan voor Ondernemers na Corona en daar komt de gemeente binnen twee weken op terug. Zij zegt ruimte te willen bieden om te ondernemen en daarvoor maatwerk te beiden.

Over vier weken wordt een uitgewerkt herstelplan tijdens door de wethouder vastgesteld en voorgelegd aan het college van B&W. Een herstelplan moet volgens de denktank, bestaande uit lokale ondernemers in diverse sectoren, op de korte termijn gericht zijn. ‘De toekomst is nog veel te onvoorspelbaar.’

Gedogen

De formatie vraagt op dit moment extra aandacht voor het door de gemeente gehanteerde gedoogbeleid, versoepeling van de voorwaarden en een snelle doorlooptijd voor allerlei vergunningen. Ook zou de gemeente financieel de bedrijven ruimer (en langer) moeten steunen, waarbij aan verhoging van de subsidie ‘anderhalve meter maatregelen’ en aan verlenging van de looptijd daarvoor wordt gedacht. Verder zou er uitstel van de aflossing van MKB Noodlening moeten komen.

De Denktank wil ook vermindering van lokale lasten, een stimuleringsfonds voor de uitrol van initiatieven na Corona, een pool voor advies en coaching, alsmede een actieplan voor winkel- en horecagebieden.

Ondernemers in nood, met vragen of twijfel kunnen contact opnemen met het Ondernemersloket van de gemeente via 020-5404911 of ondernemersloket@amstelveen.nl. Evenals rechtstreeks met de gemeentelijke accountmanagers lokale bedrijven, Tom van Dijk en Wendy Masselink.

En daarnaast kan men natuurlijk contact opnemen met de Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven via 020-6403071 of een email naar darshan@oa-amstelveen.nl.

In de Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven zitten naast Sloot, de ondernemers Daan Kroone (voorzitter KHN Amstelland), Gonnie van Rietschoten (Van Rietschoten Tweewielers / bestuurslid VAD), Jeroen Franken (Blue Fish Social Media / vice voorzitter OA), Jeroen Wendelgelst (Advocaat voor Beleggers en Ondernemers), Carrol Buenting (BuentingSport), Arie Bast (CFO Volvo Bangarage) en Miriam Geerlings (Regiomanager KHN).

 

3 REACTIES

  1. Ik hoop dat alle ondernemers kapot gaan. Dan zullen ze misschien leren een keertje empathie te hebben voor degenen die het nu al niet breed hebben.

    • Stompzinnige reactie, omdat
      1- We hebben ze nodig voor werk en zij ons.
      2- De gemiddelde MKB’er betaalt net zoveel belasting als u en ik.
      3- Het MKB zorgt wel voor de echte welvaart in de BV Nederland, niet de multinationals.
      Net zo’n idiote opmerking dat alle bijstandsgerechtigden te lui zijn om te werken.
      Een SP stemmer!

  2. Niet alle ondernemers hebben het breed hoor. Die werken zich kapot (als ze dat nu al mogen) en komen heel vaak niet in aanmerking voor financiële hulp. Gelukkig zet u zich wél in voor anderen die het niet breed hebben @Anders, maar uw empathie voor een ander (waarvan u zegt dat ondernemers dat niet hebben) is bij u totaal niet aanwezig.
    Deze organisaties komen tenminste wel op voor de lokale ondernemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.