Medio maart wil de gemeente nieuwe prestatieafspraken met corporatie Eigen Haard en de Bewonersraad Amstelveen ondertekenen. Dat antwoordt wethouder Rob Ellermeijer op schriftelijke vragen van Lijst Höcker en coalitiepartijen VVD en D66.

Raadsleden Jacqueline Höcker, Paul Feenstra (VVD) en Tawros Aslanjan (D66) hadden geconstateerd dat de communicatie van Eigen Haard, net als die van andere corporaties in het land, met de huurders van sociale woningen nogal slecht is.

Onveilig

Vaak wordt volgens hen totaal niet gereageerd of te weinig onderbouwd wat redenen zijn dat de communicatie moeizaam gaat. “Bewoners van sociale huurwoningen voelen zich met regelmaat van de klok niet gehoord en ervaren daardoor onveiligheid”, zegt Höcker. Zij noemt de situatie aan de Smeenklaan als voorbeeld, waar op de galerijen en hallen sneeuw was gekomen, waardoor juist ouderen en mensen met fysieke beperking niet naar buiten konden en durfden. “Bij voortduren van slechte communicatie krijgen wij het gevoel dat kennelijk eerst de gemeente actie moet ondernemen naar de wooncorporaties voordat er gehandeld wordt. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.”

Tot 2023

Ellermeijer antwoordt dat in de nieuwe afspraken, die zullen gelden voor de periode tot en met 2023, de aanbevelingen uit het onderzoek van bureau Atrivé ook de communicatie met de bewoners aandacht krijgt. Er moeten volgens de gemeente heldere aanspreekpunten, goede klachtenanalyse per complex en de kwaliteit van de dienstverlening van Eigen Haard zijn.

Onderzoek

Twee jaar geleden liet de gemeente Atrivé de communicatie tussen Eigen Haard en de bewoners onderzoeken en het rapport en de aanbevelingen overigens naar de raad sturen. “De gemeente, Eigen Haard en de Bewonersraad Amstelveen bespreken ieder kwartaal de stand van zaken van het interne verbetertraject op bestuurlijk niveau”, reageren B&W op de vragen. “Alle mails en brieven die ons bereiken worden beantwoord en indien de afzender daar geen bezwaar tegen heeft gedeeld met Eigen Haard. De wethouder Wonen bezoekt regelmatig huurders van Eigen Haard om met hen in gesprek te gaan over hun ervaringen. In die gesprekken komt de bereikbaarheid van de woningcorporatie dikwijls ter sprake.”

Krapte

Gezien de krapte op de woningmarkt zijn bewoners vaak al blij met een dak boven hun hoofd, zeggen de vragenstellers, die constateren dat de communicatie nog uiterst stroef verloopt. Bewoner voelen zich niet gehoord, melden zij. Maar Eigen Haard werkt wel aan intern verbetertraject op dat gebied, meldt Ellermeijer, die vindt dat de corporatie al de nodige stappen heeft gezet. “Indien huurders van Eigen Haard raadsleden benaderen met klachten over de woningcorporatie, dan horen wij deze graag. Wij zullen deze terugkoppelen aan Eigen Haard en hen aansporen altijd snel te reageren op klachten van huurders. U kunt als raadsleden overigens ook zelf Eigen Haard benaderen via de relatiemanager. Dan kan zij direct uw vragen (laten) beantwoorden of klachten doorspelen”, schrijven B&W.

Meer corporaties

En passant vragen de raadsleden of het niet mogelijk is meer corporaties aan het werk te laten, zoals trouwens voor de fusie van hen met Eigen Haard het geval was (toen werkte onder meer St. Lodewijk hier). Overigens zijn in de Woningwet 2015 eisen gesteld aan het werkgebied van woningcorporaties. Zij mogen nog slechts in één regionale woningmarkt volledig werkzaam zijn. Voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn dat Eigen Haard en vijf andere corporaties, waarvan EH qua waardering van de bewoners het hoogst scoorde in een bench-onderzoek van branchevereniging Aedes (met een 8).

B&W zijn overigens wel bereid contact op te nemen met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), dan wel afzonderlijk met de MRA- corporaties om hun interesse in investeringen in Amstelveen te polsen. Zij wijzen er wel op dat zich ook bij andere corporaties problemen zijn rond de communicatie met huurders.

1 REACTIE

  1. Hoe toevallig nou zo tegen de verkiezingen dat de VVD&D66 hier nu vragen over stellen, terwijl dit al jaren en jaren zeer slecht is. Men komt enkel opdagen als er verkiezingen zijn of als het in het landelijke nieuws is geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.